Opbrengsten:

De emissie van circa 20% nieuwe aandelen is iets meer dan Theodoor Gilissen Bankiers had verwacht en het schrappen van het dividend over 2012 en 2013 is een kleine tegenvaller.

Aandeelhouder: Met komst van HAL als nieuwe aandeelhouder heeft het concern een belangrijke partner aan boord.

Investment case

Met het volledig afschrijven van het Yme platform heeft SBM Offshore het grootste deel van de risico's uit het concern gehaald.

Een klein risico blijft op extra kosten voor de schikking met Talisman waarvoor een enigszins krappe Usd 200 mln is

uitgetrokken.

SBM Offshore heeft een waardevolle vloot van circa 20 FPSO's die in de komende jaren een stabiele kasstroom leveren. De markt voor FPSO's is gezond en groeit hard.

Met de komst van HAL is het concern ook verzekerd van financiering van het eigen vermogen deel van nieuwe grote leasecontracten.

De Turnkey divisie richt zich nu geheel op het bouwen van FPSO's; een activiteit waar het concern ruim 30 jaar ervaring mee heeft en een sterke marktpositie.

Conclusie

SBM Offshore is op een koers van 7 keer de winst in 2013 nog altijd ondergewaardeerd, zeker nu het grootste risico eruit is. Theodoor Gilissen Bankiers neemt dit fundamenteel sterke concern op in zijn Top Picks.

Opbrengsten: De emissie van circa 20% nieuwe aandelen is iets meer dan Theodoor Gilissen Bankiers had verwacht en het schrappen van het dividend over 2012 en 2013 is een kleine tegenvaller. Aandeelhouder: Met komst van HAL als nieuwe aandeelhouder heeft het concern een belangrijke partner aan boord.Investment case Met het volledig afschrijven van het Yme platform heeft SBM Offshore het grootste deel van de risico's uit het concern gehaald. Een klein risico blijft op extra kosten voor de schikking met Talisman waarvoor een enigszins krappe Usd 200 mln is uitgetrokken. SBM Offshore heeft een waardevolle vloot van circa 20 FPSO's die in de komende jaren een stabiele kasstroom leveren. De markt voor FPSO's is gezond en groeit hard. Met de komst van HAL is het concern ook verzekerd van financiering van het eigen vermogen deel van nieuwe grote leasecontracten. De Turnkey divisie richt zich nu geheel op het bouwen van FPSO's; een activiteit waar het concern ruim 30 jaar ervaring mee heeft en een sterke marktpositie. Conclusie SBM Offshore is op een koers van 7 keer de winst in 2013 nog altijd ondergewaardeerd, zeker nu het grootste risico eruit is. Theodoor Gilissen Bankiers neemt dit fundamenteel sterke concern op in zijn Top Picks.