Het verlies in 2012 kwam uit op USD 79,5 miljoen. Daarbij zijn afboekingen ter waarde van USD 473,4 miljoen op de probleemprojecten Yme en Deep Panuke opgeteld.

Zonder eenmalige items zou de nettowinst USD 393,4 miljoen bedragen. Daarmee is de gemiddelde analistenverwachting van USD 349 miljoen ruimschoots verslagen.

De omzet steeg met 17% tot USD 3,7 miljard, terwijl de waarde van de orderportefeuille een daling met 14% liet zien tot USD 14,5 miljard eind 2012.

Zowel over het afgelopen als dit jaar wordt geen dividend uitgekeerd. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie is erin geslaagd zijn financiële positie te verbeteren door een onderhandse aandelenemissie en desinvesteringen. Er zijn geen bankconvenanten geschonden.

Voor dit jaar verwacht het bedrijf een omzetstijging van 8% tot ongeveer USD 4 miljard, conform de verwachtingen. Voor het bedrijf of afzonderlijke divisies is geen EBIT-prognose afgegeven.

Het is het tweede opeenvolgende, verlieslatende jaar voor SBM Offshore. Toch is het duidelijk dat het bedrijf op koers ligt met het afstoten van niet-kernactiviteiten om de balans te versterken. Het bedrijf heeft niet aangegeven wanneer het de problemen met Yme denkt te hebben overwonnen.

Dat aandeelhouders geen dividend krijgen uitgekeerd, is niet verrassend. Als alle eenmalige lasten uit de resultaten worden gefilterd, laten de activiteiten van SBM Offshore tekenen van stabilisatie zien.

Het aandeel kan aan waarde winnen als een oplossing is gevonden voor Yme en bezittingen worden afgestoten. De analisten van ABN Amro handhaven de opinie kopen met een koersdoel van EUR 14.

Het verlies in 2012 kwam uit op USD 79,5 miljoen. Daarbij zijn afboekingen ter waarde van USD 473,4 miljoen op de probleemprojecten Yme en Deep Panuke opgeteld. Zonder eenmalige items zou de nettowinst USD 393,4 miljoen bedragen. Daarmee is de gemiddelde analistenverwachting van USD 349 miljoen ruimschoots verslagen. De omzet steeg met 17% tot USD 3,7 miljard, terwijl de waarde van de orderportefeuille een daling met 14% liet zien tot USD 14,5 miljard eind 2012. Zowel over het afgelopen als dit jaar wordt geen dividend uitgekeerd. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie is erin geslaagd zijn financiële positie te verbeteren door een onderhandse aandelenemissie en desinvesteringen. Er zijn geen bankconvenanten geschonden. Voor dit jaar verwacht het bedrijf een omzetstijging van 8% tot ongeveer USD 4 miljard, conform de verwachtingen. Voor het bedrijf of afzonderlijke divisies is geen EBIT-prognose afgegeven. Het is het tweede opeenvolgende, verlieslatende jaar voor SBM Offshore. Toch is het duidelijk dat het bedrijf op koers ligt met het afstoten van niet-kernactiviteiten om de balans te versterken. Het bedrijf heeft niet aangegeven wanneer het de problemen met Yme denkt te hebben overwonnen. Dat aandeelhouders geen dividend krijgen uitgekeerd, is niet verrassend. Als alle eenmalige lasten uit de resultaten worden gefilterd, laten de activiteiten van SBM Offshore tekenen van stabilisatie zien. Het aandeel kan aan waarde winnen als een oplossing is gevonden voor Yme en bezittingen worden afgestoten. De analisten van ABN Amro handhaven de opinie kopen met een koersdoel van EUR 14.