Een unieke producent van drijvende platformen waar veel vraag naar is. Winststijging bijna gegarandeerd. Bijna want een uitstapje buiten de drijvende platforms zorgde voor veel verliezen.

SBM offshore wilde ook vaste platforms maken en dat samen met het Canadese Talisman. Het project werd genoemd naar het olieveld in het Noorse deel van de Noordzee Yme.

Het hele project heeft SBM nu € 1,5 mld gekost. Hoewel het bijna € 200 mln meer is dan in december was aangegeven was iedereen opgelucht.

Immers meer ellende kan er niet komen uit Yme en kunnen we weer gaan kijken naar de ontwikkeling van het basis verdienmodel. En dat is goed.

Dat bleek volgens Steentjes wel uit de berichten afgelopen vrijdag waar SBM meedeelde dat het een overeenkomst voor de drijvende olieplatforms heeft afgesloten met het Braziliaanse Petrobras.

Een contract van 15 tot 20 jaar. En dat betekent simpel een toename van de winstgroei voor diezelfde periode.

Ook hier maar een bekende uitdrukking bij gezocht. "Schoenmaker blijf bij je leest".

En het valt inderdaad niet te verwachten dat de huidige directie van SBM Offshore zich snel laat verleiden om nieuwe markten te betreden met zoveel risico.

Voor waardebeleggers is derhalve het grootste risico dat directies niet datgene doen dan wat van ze wordt verwacht.

Een unieke producent van drijvende platformen waar veel vraag naar is. Winststijging bijna gegarandeerd. Bijna want een uitstapje buiten de drijvende platforms zorgde voor veel verliezen. SBM offshore wilde ook vaste platforms maken en dat samen met het Canadese Talisman. Het project werd genoemd naar het olieveld in het Noorse deel van de Noordzee Yme. Het hele project heeft SBM nu € 1,5 mld gekost. Hoewel het bijna € 200 mln meer is dan in december was aangegeven was iedereen opgelucht. Immers meer ellende kan er niet komen uit Yme en kunnen we weer gaan kijken naar de ontwikkeling van het basis verdienmodel. En dat is goed. Dat bleek volgens Steentjes wel uit de berichten afgelopen vrijdag waar SBM meedeelde dat het een overeenkomst voor de drijvende olieplatforms heeft afgesloten met het Braziliaanse Petrobras. Een contract van 15 tot 20 jaar. En dat betekent simpel een toename van de winstgroei voor diezelfde periode. Ook hier maar een bekende uitdrukking bij gezocht. "Schoenmaker blijf bij je leest". En het valt inderdaad niet te verwachten dat de huidige directie van SBM Offshore zich snel laat verleiden om nieuwe markten te betreden met zoveel risico. Voor waardebeleggers is derhalve het grootste risico dat directies niet datgene doen dan wat van ze wordt verwacht.