Twee derde van het bedrag gaat op aan de afschrijving terwijl USD 200 miljoen is uitgetrokken voor schikkingskosten.

Investeringsbedrijf en aandeelhouder HAL Investments neemt voor USD 193 miljoen nieuwe aandelen af van de toeleverancier aan de olie-industrie, ongeveer 10% van het aandelenkapitaal.

Het aandeel van HAL in SBM Offshore stijgt door de transactie naar 13,3%. Mogelijk betaalt het investeringsbedrijf ook de schikking met de klant van het Yme-platform, Talisman Energy. Dat zou de prijs per aandeel die HAL betaalt mogelijk opdrijven van EUR 8,50 naar EUR 11.

SBM haalt een streep door dividendbetalingen voor dit en komend jaar. De maatregel moet voldoende zijn om aan het bankenconvenant te voldoen.

De afboeking is positief nieuws omdat het de onzekerheid wegneemt over de mogelijke omvang ervan. Het helpt dat HAL al heeft toegezegd nieuwe aandelen af te nemen.

Dat SBM Offshore als gevolg van de afboeking rode cijfers schrijft in het vierde kwartaal is evident en heeft geen invloed op de operationele winstgevendheid. De analisten van ABN Amro handhaven de opinie kopen voor het aandeel.

Twee derde van het bedrag gaat op aan de afschrijving terwijl USD 200 miljoen is uitgetrokken voor schikkingskosten. Investeringsbedrijf en aandeelhouder HAL Investments neemt voor USD 193 miljoen nieuwe aandelen af van de toeleverancier aan de olie-industrie, ongeveer 10% van het aandelenkapitaal. Het aandeel van HAL in SBM Offshore stijgt door de transactie naar 13,3%. Mogelijk betaalt het investeringsbedrijf ook de schikking met de klant van het Yme-platform, Talisman Energy. Dat zou de prijs per aandeel die HAL betaalt mogelijk opdrijven van EUR 8,50 naar EUR 11. SBM haalt een streep door dividendbetalingen voor dit en komend jaar. De maatregel moet voldoende zijn om aan het bankenconvenant te voldoen. De afboeking is positief nieuws omdat het de onzekerheid wegneemt over de mogelijke omvang ervan. Het helpt dat HAL al heeft toegezegd nieuwe aandelen af te nemen. Dat SBM Offshore als gevolg van de afboeking rode cijfers schrijft in het vierde kwartaal is evident en heeft geen invloed op de operationele winstgevendheid. De analisten van ABN Amro handhaven de opinie kopen voor het aandeel.