Het grootste softwarebedrijf in Europa wordt door veel analisten gezien als een indicator voor de economische ontwikkeling. Immers als het goed gaat met de economie zullen bedrijven investeren in software en dat zien we dan terug in de cijfers van SAP.

Maar het bedrijf deelde mede dat het haar voorspelde omzetdoelstelling niet gaat halen. Sprak men eerst van een stijging van de omzet met 11-13%, nu stelt men dat het dit jaar een 10% hogere omzet (op basis van gelijkblijvende valutakoersen) zal zijn.

Ondanks de lagere omzet denkt het bedrijf dat door kostenbesparingen de winst op peil zal blijven. Een redelijke geruststelling want SAP heeft een hoge koers-winstverhouding van meer dan 22.

Het dividendrendement van 1,5% geeft ook aan dat beleggers rekenen op een verder groei van het bedrijf. In de afgelo-pen 5 jaar is de omzet gemiddeld met meer dan 11% gestegen. Veelal als een bedrijf lijkt te haperen in haar omzet straffen beleggers dat hard af.

Relatief daalde de koers van SAP niet veel. Over de week gezien daalde de koers met 2,8%.

Daar moet echter wel bij worden aangetekend dat voor geheel 2013 het met een daling van 8% een van de weinige verliezers is uit de StoXX50.

Dat de tegenvaller van SAP niet uitstraalde op rest van de markt komt omdat al snel duidelijk was waar de verminderde vraag vandaan kwam. SAP verkoopt minder in Australië.

Dat komt weer omdat vele Australische bedrijven minder omzet verwachten te kunnen creëren in China en doordat de Chinese groei tegenvalt.

Het grootste softwarebedrijf in Europa wordt door veel analisten gezien als een indicator voor de economische ontwikkeling. Immers als het goed gaat met de economie zullen bedrijven investeren in software en dat zien we dan terug in de cijfers van SAP. Maar het bedrijf deelde mede dat het haar voorspelde omzetdoelstelling niet gaat halen. Sprak men eerst van een stijging van de omzet met 11-13%, nu stelt men dat het dit jaar een 10% hogere omzet (op basis van gelijkblijvende valutakoersen) zal zijn. Ondanks de lagere omzet denkt het bedrijf dat door kostenbesparingen de winst op peil zal blijven. Een redelijke geruststelling want SAP heeft een hoge koers-winstverhouding van meer dan 22. Het dividendrendement van 1,5% geeft ook aan dat beleggers rekenen op een verder groei van het bedrijf. In de afgelo-pen 5 jaar is de omzet gemiddeld met meer dan 11% gestegen. Veelal als een bedrijf lijkt te haperen in haar omzet straffen beleggers dat hard af. Relatief daalde de koers van SAP niet veel. Over de week gezien daalde de koers met 2,8%. Daar moet echter wel bij worden aangetekend dat voor geheel 2013 het met een daling van 8% een van de weinige verliezers is uit de StoXX50. Dat de tegenvaller van SAP niet uitstraalde op rest van de markt komt omdat al snel duidelijk was waar de verminderde vraag vandaan kwam. SAP verkoopt minder in Australië. Dat komt weer omdat vele Australische bedrijven minder omzet verwachten te kunnen creëren in China en doordat de Chinese groei tegenvalt.