Maar wat nog verontrustender is: de nood aan kapitaal voor de Europese banken wordt op bijna 400 miljard USD geschat. Deze verwachtingen kunnen dan wel te pessimistisch blijken, maar de herkapitalisatie van de sector is meer dan waarschijnlijk nog niet voorbij.

De resultaten van de "stresstests" van de balansen van de Amerikaanse banken zouden ons meer duidelijkheid en - laat ons hopen - meer hoop voor de toekomst moeten geven.

Hopelijk nemen de Amerikaanse autoriteiten een strategie aan die de terugkeer van het net herwonnen vertrouwen in stand houdt. Voor Europa blijft er jammer genoeg onzekerheid heersen.

Het goede nieuws is dat, ondanks de beperkingen die wegen op de kredietmarkt, de geleidelijke openstelling van bepaalde markten de bedrijven de mogelijkheid bood om een financieringsalternatief te vinden.

Dat geldt natuurlijk voor de kwaliteitsvolle obligaties, met talrijke emissies sinds het begin van het jaar. Bovendien kunnen we ons op internationaal niveau verheugen over het activisme van het IMF.

Dankzij de aanzienlijk verhoogde middelen bood het IMF al de mogelijkheid om tal van groeilanden efficiënt financieel te beschermen en de risico's op het in gebreke blijven te beperken, aldus nog AXA Investment Managers.

Maar wat nog verontrustender is: de nood aan kapitaal voor de Europese banken wordt op bijna 400 miljard USD geschat. Deze verwachtingen kunnen dan wel te pessimistisch blijken, maar de herkapitalisatie van de sector is meer dan waarschijnlijk nog niet voorbij. De resultaten van de "stresstests" van de balansen van de Amerikaanse banken zouden ons meer duidelijkheid en - laat ons hopen - meer hoop voor de toekomst moeten geven. Hopelijk nemen de Amerikaanse autoriteiten een strategie aan die de terugkeer van het net herwonnen vertrouwen in stand houdt. Voor Europa blijft er jammer genoeg onzekerheid heersen. Het goede nieuws is dat, ondanks de beperkingen die wegen op de kredietmarkt, de geleidelijke openstelling van bepaalde markten de bedrijven de mogelijkheid bood om een financieringsalternatief te vinden. Dat geldt natuurlijk voor de kwaliteitsvolle obligaties, met talrijke emissies sinds het begin van het jaar. Bovendien kunnen we ons op internationaal niveau verheugen over het activisme van het IMF. Dankzij de aanzienlijk verhoogde middelen bood het IMF al de mogelijkheid om tal van groeilanden efficiënt financieel te beschermen en de risico's op het in gebreke blijven te beperken, aldus nog AXA Investment Managers.