Frankrijk neemt 27% voor zijn rekening en de rest van Europa (Duitsland, Scandinavië) 40%. De Europese schuldencrisis en de daarmee gepaard gaande economische groeivertraging trof de cyclische bedrijven in de eurozone het hardst.

Saint-Gobain is een belangrijke glasproducent en autoconstructeurs zijn grote afnemers van het door de Franse groep geproduceerde glas.

De perikelen bij Renault en Peugeot hebben de glasverkopen bij Saint-Gobain volgens Geert Van Herck dan ook geen goed gedaan.

Een belangrijke verklaring voor de tegenvallende prestaties in het eerste halfjaar (nettowinst -34%, recurrente bedrijfswinst -27,8%). Maar het management greep snel in en legde enkele glasfabrieken stil om verdere verliezen te vermijden.

Een maatregel die door de beleggers geapprecieerd werd, getuige daarvan het koersherstel van de afgelopen weken.

Indien het beursherstel zich de komende maanden verderzet, moeten cyclische waarden in het algemeen en Saint-Gobain in het bijzonder daarvan kunnen profiteren. Vandaar het koopadvies van Geert Van Herck.

.

Conclusie

Op de weekgrafiek zien we hoe het aandeel Saint-Gobain meesurft op de bewegingen van de bredere markt. Top in

2007, herstel in het eerste kwartaal van 2009, nieuwe top in het voorjaar van 2011: al deze toppen en bodems vallen

min of meer gelijktijdig samen met de bewegingen van de CAC40 of de EuroStoxx50.

Enkel 2012 verloopt volgens Geert Van Herck een beetje verschillend omdat de koers in augustus van dit jaar nog een bodem maakte (23,90 euro) terwijl de indices boven hun dieptepunten van vorig jaar bleven.

Indien de Europese beurzen opwaarts uitbreken uit hun horizontaal consolidatiepatroon van september 2012 moet Saint-Gobain boven de dalende weerstandslijn van mei 2011 kunnen uitstijgen. De volgende weerstandszone ligt op 34 - 37 euro.

Op de daggrafiek zien we hoe het koersherstel van de afgelopen weken stilviel tegen de dalende weerstandslijn van maart 2012. Het lijkt erop dat de koers nog even moet wachten tot de belangrijkste Europese beursindices hun correctie hebben afgerond alvorens er een opwaartse uitbraak komt.

Niettemin wil Geert Van Herck zich nu reeds positioneren. Een opwaartse koersuitbraak boven de trendlijn en een stijging boven de horizontale weerstand van 30,15 - 30,50 euro legt de weg voor een verwachte stijging richting 34 - 37 euro.

Frankrijk neemt 27% voor zijn rekening en de rest van Europa (Duitsland, Scandinavië) 40%. De Europese schuldencrisis en de daarmee gepaard gaande economische groeivertraging trof de cyclische bedrijven in de eurozone het hardst. Saint-Gobain is een belangrijke glasproducent en autoconstructeurs zijn grote afnemers van het door de Franse groep geproduceerde glas. De perikelen bij Renault en Peugeot hebben de glasverkopen bij Saint-Gobain volgens Geert Van Herck dan ook geen goed gedaan. Een belangrijke verklaring voor de tegenvallende prestaties in het eerste halfjaar (nettowinst -34%, recurrente bedrijfswinst -27,8%). Maar het management greep snel in en legde enkele glasfabrieken stil om verdere verliezen te vermijden. Een maatregel die door de beleggers geapprecieerd werd, getuige daarvan het koersherstel van de afgelopen weken. Indien het beursherstel zich de komende maanden verderzet, moeten cyclische waarden in het algemeen en Saint-Gobain in het bijzonder daarvan kunnen profiteren. Vandaar het koopadvies van Geert Van Herck. .Conclusie Op de weekgrafiek zien we hoe het aandeel Saint-Gobain meesurft op de bewegingen van de bredere markt. Top in 2007, herstel in het eerste kwartaal van 2009, nieuwe top in het voorjaar van 2011: al deze toppen en bodems vallen min of meer gelijktijdig samen met de bewegingen van de CAC40 of de EuroStoxx50. Enkel 2012 verloopt volgens Geert Van Herck een beetje verschillend omdat de koers in augustus van dit jaar nog een bodem maakte (23,90 euro) terwijl de indices boven hun dieptepunten van vorig jaar bleven. Indien de Europese beurzen opwaarts uitbreken uit hun horizontaal consolidatiepatroon van september 2012 moet Saint-Gobain boven de dalende weerstandslijn van mei 2011 kunnen uitstijgen. De volgende weerstandszone ligt op 34 - 37 euro. Op de daggrafiek zien we hoe het koersherstel van de afgelopen weken stilviel tegen de dalende weerstandslijn van maart 2012. Het lijkt erop dat de koers nog even moet wachten tot de belangrijkste Europese beursindices hun correctie hebben afgerond alvorens er een opwaartse uitbraak komt. Niettemin wil Geert Van Herck zich nu reeds positioneren. Een opwaartse koersuitbraak boven de trendlijn en een stijging boven de horizontale weerstand van 30,15 - 30,50 euro legt de weg voor een verwachte stijging richting 34 - 37 euro.