S&P verhoogt kredietrating voor Spanje

Op de Europese beurzen valt vanmorgen opnieuw weinig te beleven, de belangrijkste indices blijven dicht bij het slotniveau van gisteren. Het nieuws van vanmorgen was ongetwijfeld het feit dat S&P de kredietrating voor Spanje heeft opgetrokken. Fitch verhoogde anderzijds de kredietrating voor Griekenland.

Vermits men bezwaarlijk van de meest competitieve lidstaat (moet het nog gezegd: Duitsland) kan verwachten dat ze haar economische vooruitgang bewust afkoelt en inefficiëntie gaat opleggen als nieuwe norm bij haar lokale bedrijven, is het volgens professor Stefan Duchateau evident dat er verregaande maatregelen dienen te worden opgelegd aan de zwakker presterende lidstaten.

De oorzaak voor deze dispersie in efficiënte is gauw gevonden: De zuiderse economieën waren in het verleden gewend om hun competitieve nadeel op het vlak van de productiviteit van hun bedrijven en de efficiëntie hun staatsapparaat schoksgewijs bij te sturen door middel van rabiate devaluaties van hun munten. Meer nieuws van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content