De Amerikaanse S&P 500 index brakdoor de sterke weerstand op 1.474 punten en bereikte een nieuwe top in de rally vanaf de bodem van 2009.

Hiermee is een nieuwe belangrijke stap in dat herstel vanaf 2009 gezet. Het illustreert de optimistische stemming bij heel wat

beursoperatoren.

De beurzen kregen volgens Geert Van Herck eind vorige week ook nog een opsteker uit China. Daar werd reikhalzend uitgekeken naar de cijfers over de economische groei in het vierde kwartaal van 2012.

Een beter-dan-verwacht cijfer zou het wereldwijde economische herstel nog eens onderstrepen. En het groeicijfer (+7,9%) was niet ietsje beter dan de analistenconsensus (+7,8%).

Voor hen die aan de betrouwbaarheid van de Chinese statistieken twijfelen: ook de elektriciteitsproductie steeg in december 2012 tot het hoogste peil van de afgelopen vier maanden. Kortom, goed fundamenteel nieuws ondersteunde de rally op de beurzen.

Toch een kleine waarschuwing van Geert Van Herck: sinds de start van de laatste rally op de beurzen in november 2012 heeft er geen noemenswaardige correctie plaatsgevonden op de beurzen.

De VIX-indicator (volatiliteitsindicator) is tot een zeer laag peil teruggevallen en dit zou de komende weken wel eens aanleiding kunnen zijn voor een (gezonde) correctie.

De Amerikaanse S&P 500 index brakdoor de sterke weerstand op 1.474 punten en bereikte een nieuwe top in de rally vanaf de bodem van 2009. Hiermee is een nieuwe belangrijke stap in dat herstel vanaf 2009 gezet. Het illustreert de optimistische stemming bij heel wat beursoperatoren. De beurzen kregen volgens Geert Van Herck eind vorige week ook nog een opsteker uit China. Daar werd reikhalzend uitgekeken naar de cijfers over de economische groei in het vierde kwartaal van 2012. Een beter-dan-verwacht cijfer zou het wereldwijde economische herstel nog eens onderstrepen. En het groeicijfer (+7,9%) was niet ietsje beter dan de analistenconsensus (+7,8%). Voor hen die aan de betrouwbaarheid van de Chinese statistieken twijfelen: ook de elektriciteitsproductie steeg in december 2012 tot het hoogste peil van de afgelopen vier maanden. Kortom, goed fundamenteel nieuws ondersteunde de rally op de beurzen. Toch een kleine waarschuwing van Geert Van Herck: sinds de start van de laatste rally op de beurzen in november 2012 heeft er geen noemenswaardige correctie plaatsgevonden op de beurzen. De VIX-indicator (volatiliteitsindicator) is tot een zeer laag peil teruggevallen en dit zou de komende weken wel eens aanleiding kunnen zijn voor een (gezonde) correctie.