De koers van de Russische munt is maandag gedaald tot 71 roebel per dollar. Dat is een daling van 45 procent sinds mei. Olie, het belangrijkste Russische exportproduct, blijft in waarde zakken.

De roebel staat nu op het laagste peil sinds februari. Toen steeg de munt opnieuw na een snelle devaluatie.

Olie en sancties

De Russische munt raakte in de tweede helft van vorig jaar in een vrije val door de enorme daling van de olieprijs en de aanhoudende spanningen tussen Rusland en het Westen. In december 2014 plaatste de centrale bank het belangrijkste rentetarief plotseling op 17 procent, om die vrije val tegen te gaan. De afgelopen maanden volgde dan een reeks verlagingen. De munt herstelde begin dit jaar, maar verloor de afgelopen maanden weer flink aan waarde.

Inflatie

De verzwakking van de roebel maakt goederen die uit het buitenland worden gehaald duurder, waardoor de inflatie oploopt. De inflatie in Rusland steeg eind juli tot bijna 16 procent en is daarmee ongeveer vier keer hoger dan het peil dat de centrale bank van het land nastreeft. (Belga/BO)

De koers van de Russische munt is maandag gedaald tot 71 roebel per dollar. Dat is een daling van 45 procent sinds mei. Olie, het belangrijkste Russische exportproduct, blijft in waarde zakken. De roebel staat nu op het laagste peil sinds februari. Toen steeg de munt opnieuw na een snelle devaluatie. De Russische munt raakte in de tweede helft van vorig jaar in een vrije val door de enorme daling van de olieprijs en de aanhoudende spanningen tussen Rusland en het Westen. In december 2014 plaatste de centrale bank het belangrijkste rentetarief plotseling op 17 procent, om die vrije val tegen te gaan. De afgelopen maanden volgde dan een reeks verlagingen. De munt herstelde begin dit jaar, maar verloor de afgelopen maanden weer flink aan waarde. De verzwakking van de roebel maakt goederen die uit het buitenland worden gehaald duurder, waardoor de inflatie oploopt. De inflatie in Rusland steeg eind juli tot bijna 16 procent en is daarmee ongeveer vier keer hoger dan het peil dat de centrale bank van het land nastreeft. (Belga/BO)