Dimitri Medvedev ging afgelopen weekend nog een stapje verder door te stellen dat de roebel kan uitgroeien tot één van de reservemunten op internationaal vlak.

Door de roebel in status te verheffen, zou de rol van de dollar gereduceerd worden en kan Moskou een belangrijk financieel centrum worden.

Volgens Dimitri Medvedev leek het enkele jaren geleden nog een utopie om een nieuwe reservemunt te aanvaarden, maar nu kan daarover een serieuze discussie gevoerd worden.

Medvedev is van mening dat de wereld behoefte heeft aan vijf tot zes reservemunten. In het verleden was de Russische president ook al voorstander van de creatie van een supranationale wereldmunt.

Rusland wil zijn internationale positie versterken en ziet daartoe kans nu de wereldwijde financiële crisis de positie van zowel de euro als de dollar onder druk heeft gezet.

Volgens Jim O'Neill van Goldman Sachs kunnen zowel de roebel als de yuan in 2015 worden toegevoegd aan het mandje munten dat de speciale trekkingsrechten van het Internationaal Monetair Fonds uitmaakt.

Dimitri Medvedev ging afgelopen weekend nog een stapje verder door te stellen dat de roebel kan uitgroeien tot één van de reservemunten op internationaal vlak. Door de roebel in status te verheffen, zou de rol van de dollar gereduceerd worden en kan Moskou een belangrijk financieel centrum worden. Volgens Dimitri Medvedev leek het enkele jaren geleden nog een utopie om een nieuwe reservemunt te aanvaarden, maar nu kan daarover een serieuze discussie gevoerd worden. Medvedev is van mening dat de wereld behoefte heeft aan vijf tot zes reservemunten. In het verleden was de Russische president ook al voorstander van de creatie van een supranationale wereldmunt. Rusland wil zijn internationale positie versterken en ziet daartoe kans nu de wereldwijde financiële crisis de positie van zowel de euro als de dollar onder druk heeft gezet. Volgens Jim O'Neill van Goldman Sachs kunnen zowel de roebel als de yuan in 2015 worden toegevoegd aan het mandje munten dat de speciale trekkingsrechten van het Internationaal Monetair Fonds uitmaakt.