Rusland zal het oliewapen echter slechts in het uiterste geval bovenhalen, want ook de Russen zelf hebben ook heel wat te verliezen. Hun land gold tot dusver als een redelijk betrouwbare partner wat de export van olie betreft en Poetin kan die reputatie maar moeilijk op het spel zetten.

Europa zou de hardste klappen moeten incasseren wanneer Rusland het oliewapen bovenhaalt, want de derde recessie in amper zes jaar tijd valt dan nauwelijks te vermijden. Bij eerdere conflicten in 2008 hebben de Russen echter hun olie-export gaaf gehouden en de kans is groot dat dit ook ditmaal het geval zal zijn.

Rusland zal het oliewapen echter slechts in het uiterste geval bovenhalen, want ook de Russen zelf hebben ook heel wat te verliezen. Hun land gold tot dusver als een redelijk betrouwbare partner wat de export van olie betreft en Poetin kan die reputatie maar moeilijk op het spel zetten. Europa zou de hardste klappen moeten incasseren wanneer Rusland het oliewapen bovenhaalt, want de derde recessie in amper zes jaar tijd valt dan nauwelijks te vermijden. Bij eerdere conflicten in 2008 hebben de Russen echter hun olie-export gaaf gehouden en de kans is groot dat dit ook ditmaal het geval zal zijn.