Europa raakt zich langzaam maar zeker bewust van het potentieel van schaliegas en -olie. Een aantal Europese landen beschikken over relatief grote voorraden van deze energiebron.

Dat is met name het geval met het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Polen.

Volgens de bekende columnist Matthew Lynn is de onstuitbare opmars van schaliegas en -olie een zware klap voor Rusland, momenteel nog de grootste energieleverancier van Europa.

Wanneer de energie-export wegvalt, blijft alleen groot en corrupt land over dat door oligarchen wordt gerund. Het verlies van het vertrouwen in Rusland kan de financiële markten in het land door de vloer doen zakken.

Europa raakt zich langzaam maar zeker bewust van het potentieel van schaliegas en -olie. Een aantal Europese landen beschikken over relatief grote voorraden van deze energiebron. Dat is met name het geval met het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Polen. Volgens de bekende columnist Matthew Lynn is de onstuitbare opmars van schaliegas en -olie een zware klap voor Rusland, momenteel nog de grootste energieleverancier van Europa. Wanneer de energie-export wegvalt, blijft alleen groot en corrupt land over dat door oligarchen wordt gerund. Het verlies van het vertrouwen in Rusland kan de financiële markten in het land door de vloer doen zakken.