Wegens de vaak draconische bezuinigingsplannen (28 miljard euro tegen 2015 in Griekenland, respectievelijk 45 en 65 miljard tegen 2013 in Italië en in Spanje, 80 miljard tegen 2014 in Duitsland) vrezen de markten dan ook dat de ontwikkelde landen zullen wegzakken in een lange en lastige periode van zwakke groei, samen met een moeizame openbare schuldafbouw.

Dat blijkt wel duidelijk uit de reactie van de markt op de verlaging van de kredietrating van de Verenigde Staten door het ratingbureau S&P op 5 augustus: de Amerikaanse rentevoeten zijn helemaal niet gestegen, maar de aandelen daalden.

De markt interpreteert die oproep tot budgettaire orthodoxie immers als een laatste nagel aan de doodkist van een krachtig Amerikaans herstel.

Wegens de vaak draconische bezuinigingsplannen (28 miljard euro tegen 2015 in Griekenland, respectievelijk 45 en 65 miljard tegen 2013 in Italië en in Spanje, 80 miljard tegen 2014 in Duitsland) vrezen de markten dan ook dat de ontwikkelde landen zullen wegzakken in een lange en lastige periode van zwakke groei, samen met een moeizame openbare schuldafbouw. Dat blijkt wel duidelijk uit de reactie van de markt op de verlaging van de kredietrating van de Verenigde Staten door het ratingbureau S&P op 5 augustus: de Amerikaanse rentevoeten zijn helemaal niet gestegen, maar de aandelen daalden. De markt interpreteert die oproep tot budgettaire orthodoxie immers als een laatste nagel aan de doodkist van een krachtig Amerikaans herstel.