Inclusief de voorraadeffecten was het resultaat $ 3,49 mrd. De verwachtingen over 1kw09 waren niet al te hoog gespannen gegeven de fors lagere olieprijs in vergelijking met een jaar geleden.

Gemiddeld genomen was de olieprijs in 1kw09 56% lager dan in 1kw08 wat de grote oliemaatschappijen uiteraard hard treft in de resultaten. De consensusverwachting voor de geschoonde nettowinst was $ 2,56 mrd wat dus duidelijk lager is dan het gerapporteerde cijfer.

De beter dan verwachte cijfers werden vooral gedreven door goede ontwikkelingen bij de downstream activiteiten (olieproducten). In 1kw09 profiteerde Shell van de sterke verkoop van olieproducten aan vliegtuigmaatschappijen (jet fuels) en de scheepvaart (marine fuels) en ook de verkopen van stookolie voor consumenten waren sterk.

Bovendien profiteerde de tradingactiviteiten van de contango situatie in de markt doordat de spotprijzen lager lagen dan de verkoopprijzen op termijn. De upstream activiteiten (exploratie en productie) profiteerden van een boekwinst op een desinvestering en een fiscaal voordeel.

De overige divisies, Chemie, Gas en de Teerzanden presteerden wat minder dan verwacht met verliezen bij Chemie ($ 74 mln) en Teerzanden ($ 42 mln).

Het dividend over 1kw09 wordt met 5% verhoogd tot $ 0,42 wat een goed signaal is. Royal Dutch Shell geeft aan dat de omgeving uitdagend is en dat het bedrijf zich richt op beheersing van kosten en een gedisciplineerd kapitaalbeheer voert.

Theodoor Gilissen Bankiers hanteert een Buy advies voor het aandeel Royal Dutch Shell aangezien de bank uitgaat van een geleidelijke stijging van de olieprijs, waar het bedrijf van zal profiteren.

Bovendien vindt Theodoor Gilissen Bankiers dat het bedrijf een aantrekkelijke positionering heeft en dat het aandeel een aantrekkelijk dividendrendement en een lage waardering heeft.

Inclusief de voorraadeffecten was het resultaat $ 3,49 mrd. De verwachtingen over 1kw09 waren niet al te hoog gespannen gegeven de fors lagere olieprijs in vergelijking met een jaar geleden. Gemiddeld genomen was de olieprijs in 1kw09 56% lager dan in 1kw08 wat de grote oliemaatschappijen uiteraard hard treft in de resultaten. De consensusverwachting voor de geschoonde nettowinst was $ 2,56 mrd wat dus duidelijk lager is dan het gerapporteerde cijfer. De beter dan verwachte cijfers werden vooral gedreven door goede ontwikkelingen bij de downstream activiteiten (olieproducten). In 1kw09 profiteerde Shell van de sterke verkoop van olieproducten aan vliegtuigmaatschappijen (jet fuels) en de scheepvaart (marine fuels) en ook de verkopen van stookolie voor consumenten waren sterk. Bovendien profiteerde de tradingactiviteiten van de contango situatie in de markt doordat de spotprijzen lager lagen dan de verkoopprijzen op termijn. De upstream activiteiten (exploratie en productie) profiteerden van een boekwinst op een desinvestering en een fiscaal voordeel. De overige divisies, Chemie, Gas en de Teerzanden presteerden wat minder dan verwacht met verliezen bij Chemie ($ 74 mln) en Teerzanden ($ 42 mln). Het dividend over 1kw09 wordt met 5% verhoogd tot $ 0,42 wat een goed signaal is. Royal Dutch Shell geeft aan dat de omgeving uitdagend is en dat het bedrijf zich richt op beheersing van kosten en een gedisciplineerd kapitaalbeheer voert. Theodoor Gilissen Bankiers hanteert een Buy advies voor het aandeel Royal Dutch Shell aangezien de bank uitgaat van een geleidelijke stijging van de olieprijs, waar het bedrijf van zal profiteren. Bovendien vindt Theodoor Gilissen Bankiers dat het bedrijf een aantrekkelijke positionering heeft en dat het aandeel een aantrekkelijk dividendrendement en een lage waardering heeft.