Aan deze kant van de Atlantische Oceaan zijn de cijfers van Arcadis en Royal Dutch Shell de blikvangers. In de Verenigde Staten raakt de stroom kwartaalcijfers stilaan over het hoogtepunt heen.

Vandaag kijken we nog uit naar de resultaten van Cigna, Fluor, Boyd Gaming, Kellogg, Newmont Mining, Starbucks, Pfizer, Apache Corporation en Checkpoint Systems.

Overheidsuitgaven aanpassen tot groei weer aantrekt

Sinds de IMF-top in Tokyo is er debat over de grootte van het effect van overheidsuitgaven (en dus ook bezuinigingen) op de economische groei, de zogeheten 'begrotingsmultiplier'.

Goldman Sachs constateert dat:

1. veranderingen in overheidsuitgaven hebben potentieel een grote impact op groei,

2. die effecten worden versterkt als de officiële rente nul nadert, voor landen met vaste wisselkoersen en als economieën zwak zijn,

3. pogingen om overheidsuitgaven te snel te wijzigen kunnen contraproductief zijn.

Over het geheel genomen stelt de zakenbank dat mondiale groei meer gebaat is bij stapsgewijze aanpassingen van de overheidsuitgaven.

Met name in landen waar de mogelijkheden voor renteaanpassingen al zijn uitgeput (VS, GB en Japan) zou het logischer zijn om te wachten tot de groei weer aantrekt.

Aan deze kant van de Atlantische Oceaan zijn de cijfers van Arcadis en Royal Dutch Shell de blikvangers. In de Verenigde Staten raakt de stroom kwartaalcijfers stilaan over het hoogtepunt heen. Vandaag kijken we nog uit naar de resultaten van Cigna, Fluor, Boyd Gaming, Kellogg, Newmont Mining, Starbucks, Pfizer, Apache Corporation en Checkpoint Systems.Overheidsuitgaven aanpassen tot groei weer aantrekt Sinds de IMF-top in Tokyo is er debat over de grootte van het effect van overheidsuitgaven (en dus ook bezuinigingen) op de economische groei, de zogeheten 'begrotingsmultiplier'. Goldman Sachs constateert dat: 1. veranderingen in overheidsuitgaven hebben potentieel een grote impact op groei, 2. die effecten worden versterkt als de officiële rente nul nadert, voor landen met vaste wisselkoersen en als economieën zwak zijn, 3. pogingen om overheidsuitgaven te snel te wijzigen kunnen contraproductief zijn. Over het geheel genomen stelt de zakenbank dat mondiale groei meer gebaat is bij stapsgewijze aanpassingen van de overheidsuitgaven. Met name in landen waar de mogelijkheden voor renteaanpassingen al zijn uitgeput (VS, GB en Japan) zou het logischer zijn om te wachten tot de groei weer aantrekt.