Zowel de Europese Unie als het Internationaal Monetair Fonds zullen mogelijk ter hulp moeten snellen. Hij adviseert om Griekenland naar het IMF te stappen voor het aanvragen van een hulpprogramma.

Binnen Europa kan Griekenland ook voor hulp gaan aankloppen bij de Europese Centrale Bank, aldus Roubini. De economieprofessor gelooft namelijk niet dat het land de problemen op eigen houtje kan aandringen.

De Griekse eerste minister George Papandreou wil de ambtenarenlonen gedurende drie jaar bevriezen om het tekort op de begroting terug te dringen tot het door de EU opgelegd plafond van 3%.

De financiële markten twijfelen er echter aan of Griekenland daar in zal slagen, getuige het feit dat het verschil in rendement tussen de 10-jarige Griekse staatsobligatie en gelijkaardige Duitse is opgelopen tot bijna 400 basispunten.

Griekenland zou met een geloofwaardig plan moeten uitpakken dat vooral gebaseerd is op bezuinigen, liever dan op belastingverhogingen en andere lapmiddelen. Roubini wijst er op dat Griekenland ook in het verleden nooit zijn beloftes is te na gekomen.

Wanneer Griekenland faalt gaat er volgens Roubini een pijnlijke waarheid duidelijk worden: dat een monetaire unie nog nooit heeft kunnen overleven zonder een fiscale en politieke unie.

Zowel de Europese Unie als het Internationaal Monetair Fonds zullen mogelijk ter hulp moeten snellen. Hij adviseert om Griekenland naar het IMF te stappen voor het aanvragen van een hulpprogramma. Binnen Europa kan Griekenland ook voor hulp gaan aankloppen bij de Europese Centrale Bank, aldus Roubini. De economieprofessor gelooft namelijk niet dat het land de problemen op eigen houtje kan aandringen. De Griekse eerste minister George Papandreou wil de ambtenarenlonen gedurende drie jaar bevriezen om het tekort op de begroting terug te dringen tot het door de EU opgelegd plafond van 3%. De financiële markten twijfelen er echter aan of Griekenland daar in zal slagen, getuige het feit dat het verschil in rendement tussen de 10-jarige Griekse staatsobligatie en gelijkaardige Duitse is opgelopen tot bijna 400 basispunten. Griekenland zou met een geloofwaardig plan moeten uitpakken dat vooral gebaseerd is op bezuinigen, liever dan op belastingverhogingen en andere lapmiddelen. Roubini wijst er op dat Griekenland ook in het verleden nooit zijn beloftes is te na gekomen. Wanneer Griekenland faalt gaat er volgens Roubini een pijnlijke waarheid duidelijk worden: dat een monetaire unie nog nooit heeft kunnen overleven zonder een fiscale en politieke unie.