In Zwitserland vindt de raffinage van 70% van al het goud plaats, op de LBMA Good Delivery lijst zijn zes goudraffineerders goed voor ongeveer 90% van alle volumes. Toevallig of niet zijn vier van deze zes bedrijven van Zwitserse nationaliteit. Tot 1992 was de Zwitserse frank tot 40% van zijn waarde door goud gedekt.

Die dekking moest het land laten vallen toen het lid werd van het Internationaal Monetair Fonds. De Zwitsers willen nu een referendum over het terug invoeren van die dekking. Zwitserland betekent voor het goud wat Bordeaux betekent voor de wijn.

In Zwitserland vindt de raffinage van 70% van al het goud plaats, op de LBMA Good Delivery lijst zijn zes goudraffineerders goed voor ongeveer 90% van alle volumes. Toevallig of niet zijn vier van deze zes bedrijven van Zwitserse nationaliteit. Tot 1992 was de Zwitserse frank tot 40% van zijn waarde door goud gedekt. Die dekking moest het land laten vallen toen het lid werd van het Internationaal Monetair Fonds. De Zwitsers willen nu een referendum over het terug invoeren van die dekking. Zwitserland betekent voor het goud wat Bordeaux betekent voor de wijn.