Het plan heeft heel wat vertraging opgelopen, onder andere als gevolg van de houding van Duitsland. De Duitsers stonden afkerig tegenover het helpen van een land dat alle regels aan zijn laars heeft gelapt.

James Galbraith, de bekende econoom die de Lloyd M. Bentsen Jr. Chair in Government/Business Relations aan de University of Texas bekleedt, merkt op dat Duitsland een bijzonder gewaagd spelletje heeft gespeeld dat de eurozone aan de rand van de afgrond heeft gebracht.

Galbraith wijst er op dat de crisis andere onevenwichten binnen de eurozone naar boven heeft gebracht. De Duitse afhankelijkheid van de export maakt het landen als Griekenland en Portugal vrijwel onmogelijk om via exporteren een uitweg uit de crisis te vinden. Dat is nog eens extra moeilijk geworden doordat alle landen uit de EMU nu dezelfde munt gebruiken.

Volgens Galbraith gaan er problemen blijven opduiken wanneer de Duitsers niet toegeven dat zij verantwoordelijk zijn voor de destabilisering van het systeem.

Er is nu een trend om de eurozone te verzwakken door het voeren van een deflatoire politiek. De dit weekend voorgestelde oplossing van de crisis is er daarom zeker geen definitieve.

Het plan heeft heel wat vertraging opgelopen, onder andere als gevolg van de houding van Duitsland. De Duitsers stonden afkerig tegenover het helpen van een land dat alle regels aan zijn laars heeft gelapt. James Galbraith, de bekende econoom die de Lloyd M. Bentsen Jr. Chair in Government/Business Relations aan de University of Texas bekleedt, merkt op dat Duitsland een bijzonder gewaagd spelletje heeft gespeeld dat de eurozone aan de rand van de afgrond heeft gebracht. Galbraith wijst er op dat de crisis andere onevenwichten binnen de eurozone naar boven heeft gebracht. De Duitse afhankelijkheid van de export maakt het landen als Griekenland en Portugal vrijwel onmogelijk om via exporteren een uitweg uit de crisis te vinden. Dat is nog eens extra moeilijk geworden doordat alle landen uit de EMU nu dezelfde munt gebruiken. Volgens Galbraith gaan er problemen blijven opduiken wanneer de Duitsers niet toegeven dat zij verantwoordelijk zijn voor de destabilisering van het systeem. Er is nu een trend om de eurozone te verzwakken door het voeren van een deflatoire politiek. De dit weekend voorgestelde oplossing van de crisis is er daarom zeker geen definitieve.