Belangrijk in het economische herstel is de taak van de banken als zuurstof-verlener. Vele banken zetten hun nieuwe reserves liever op een deposito bij hun Centrale Bank dan dat ze geld uitlenen aan particulieren en bedrijven in deze onzekere tijden.

Om deze tendens tegen te gaan, gaat de Zweedse centrale bank agressief te werk via een niet eerder vertoonde maatregel in de financiële geschiedenis: op deposito's bij de Centrale Bank van Zweden wordt geen rente meer vergoed. Sterker nog, een bank die geld op een deposito stort bij de Centrale Bank, moet daarover een kwart procent betalen.

Belangrijk in het economische herstel is de taak van de banken als zuurstof-verlener. Vele banken zetten hun nieuwe reserves liever op een deposito bij hun Centrale Bank dan dat ze geld uitlenen aan particulieren en bedrijven in deze onzekere tijden. Om deze tendens tegen te gaan, gaat de Zweedse centrale bank agressief te werk via een niet eerder vertoonde maatregel in de financiële geschiedenis: op deposito's bij de Centrale Bank van Zweden wordt geen rente meer vergoed. Sterker nog, een bank die geld op een deposito stort bij de Centrale Bank, moet daarover een kwart procent betalen.