Hoewel deze ontwikkeling op korte termijn ook zal zorgen voor verlies aan banen en maatschappelijke onrust, zal dit op de langere termijn gunstig uitpakken voor iedereen.

In bijgaand rapport, 21st Century Investment Themes - Automation & Robotics, onderzoekt Fidelity een aantal wereldwijde trends en wijst onder andere e-commerce, logistiek en gezondheidszorg aan als veelbelovende branches.

Enkele hoofdpunten:

- De belangrijkste aanjagers van de robotisering zijn de levensvatbaarheid van de economie, ondersteund door drie belangrijke trends; de zich steeds verder ontwikkelende technologie (denk aan 3D-printing, open source software en cloud computing), demografische veranderingen (minder mensen moeten zorgen voor dezelfde productiviteit) en ontwikkelingen in China, waar de toenemende loonkosten de invoering van automatisering stimuleren.

- Hoewel automatisering ook banen kost, leidt automatisering tot kwalitatief betere en goedkopere producten, terwijl kostenreductie en winstgroei bedrijven in staat stellen om te investeren in nieuwe banen en innovatie.

- Op de langere termijn zullen de service-robots de industriële robots overtreffen; niet alleen in aantal, maar vooral in technologisch vernuft.

- De meest veelbelovende branches op dit gebied zijn e-commerce en logistiek, gezondheidszorg, defensie, de mijnindustrie en de landbouw.

Hoewel deze ontwikkeling op korte termijn ook zal zorgen voor verlies aan banen en maatschappelijke onrust, zal dit op de langere termijn gunstig uitpakken voor iedereen. In bijgaand rapport, 21st Century Investment Themes - Automation & Robotics, onderzoekt Fidelity een aantal wereldwijde trends en wijst onder andere e-commerce, logistiek en gezondheidszorg aan als veelbelovende branches. Enkele hoofdpunten: - De belangrijkste aanjagers van de robotisering zijn de levensvatbaarheid van de economie, ondersteund door drie belangrijke trends; de zich steeds verder ontwikkelende technologie (denk aan 3D-printing, open source software en cloud computing), demografische veranderingen (minder mensen moeten zorgen voor dezelfde productiviteit) en ontwikkelingen in China, waar de toenemende loonkosten de invoering van automatisering stimuleren. - Hoewel automatisering ook banen kost, leidt automatisering tot kwalitatief betere en goedkopere producten, terwijl kostenreductie en winstgroei bedrijven in staat stellen om te investeren in nieuwe banen en innovatie. - Op de langere termijn zullen de service-robots de industriële robots overtreffen; niet alleen in aantal, maar vooral in technologisch vernuft. - De meest veelbelovende branches op dit gebied zijn e-commerce en logistiek, gezondheidszorg, defensie, de mijnindustrie en de landbouw.