Gezien het bedrukte sentiment onder beleggers (pensioenfondsen, beleggingsfondsen, hedgefondsen en particulieren) en hun aanhoudend defensieve positionering, zal een toename van de risicobereidheid voor een opwaartse druk op de rentes op staatsobligaties zorgen en tot gevolg hebben dat bedrijfsobligaties minder goed zullen presteren dan beleggingen die meer meegetrokken worden door een opwaarts groei momentum zoals vastgoed, aandelen en grondstoffen.

Vooral aandelen lijken in deze fase heel aantrekkelijk geprijsd, zeker ten opzichte van obligaties, en blijven ondersteund door gezonde balansen en veerkrachtige dividendstromen.

Tegelijkertijd moet je volgens Valentijn van Nieuwenhuijzen blijven benadrukken dat de huidige economische omgeving maar beperkt zicht biedt op de conjunctuurcyclus en de stemmingswisselingen onder beleggers gedurende het jaar.

Het blijft daarom van cruciaal belang om flexibel te denken en het risicoprofiel van een beleggingsportefeuille aan te passen als zich kansen voordoen en overtuigingen sterker worden.

Hij is sterk van mening dat niet de beleggers die nu over de beste prognoses voor de toekomst beschikken op de middellange termijn het best zullen presteren, maar beleggers die bereid (en in staat) zijn om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden.

De economische natuur om ons heen zal blijven evalueren en ook volgend jaar zullen we weer om moeten gaan met de veranderingen die dat met zich mee brengt.

Gezien het bedrukte sentiment onder beleggers (pensioenfondsen, beleggingsfondsen, hedgefondsen en particulieren) en hun aanhoudend defensieve positionering, zal een toename van de risicobereidheid voor een opwaartse druk op de rentes op staatsobligaties zorgen en tot gevolg hebben dat bedrijfsobligaties minder goed zullen presteren dan beleggingen die meer meegetrokken worden door een opwaarts groei momentum zoals vastgoed, aandelen en grondstoffen. Vooral aandelen lijken in deze fase heel aantrekkelijk geprijsd, zeker ten opzichte van obligaties, en blijven ondersteund door gezonde balansen en veerkrachtige dividendstromen. Tegelijkertijd moet je volgens Valentijn van Nieuwenhuijzen blijven benadrukken dat de huidige economische omgeving maar beperkt zicht biedt op de conjunctuurcyclus en de stemmingswisselingen onder beleggers gedurende het jaar. Het blijft daarom van cruciaal belang om flexibel te denken en het risicoprofiel van een beleggingsportefeuille aan te passen als zich kansen voordoen en overtuigingen sterker worden. Hij is sterk van mening dat niet de beleggers die nu over de beste prognoses voor de toekomst beschikken op de middellange termijn het best zullen presteren, maar beleggers die bereid (en in staat) zijn om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden. De economische natuur om ons heen zal blijven evalueren en ook volgend jaar zullen we weer om moeten gaan met de veranderingen die dat met zich mee brengt.