Maar de gunstige macro-economische cijfers die we eerder deze week uit de eurozone en China mochten ontvangen (stijging van het producentenvertrouwen in de verwerkende nijverheid tot het hoogste peil van de afgelopen maanden) doen beleggers opnieuw naar de aandelenmarkt stappen.

Betere economische prognoses zijn vooral voor de financiële en cyclische waarden (zoals de autobouwers) een opsteker.

Immers, in een klimaat waarin de economie herstelt, neemt de behoefte voor de banken om provisies voor de niet-terugbetaling

van leningen af.

En dit heeft natuurlijk zijn impact op de winstcijfers van de banken. Minder kosten betekenen meer winst.

En tenslotte is er ook de steilere rentecurve (waarbij het verschil tussen de rente op korte en lange termijn groter wordt) die de winst van de banken ondersteunt.

Immers, banken ontlenen op korte termijn en lenen op lange termijn (hypothecaire en investeringskredieten) : hoe groter het

verschil, hoe beter voor de winstmarge van de banken.

Maar de gunstige macro-economische cijfers die we eerder deze week uit de eurozone en China mochten ontvangen (stijging van het producentenvertrouwen in de verwerkende nijverheid tot het hoogste peil van de afgelopen maanden) doen beleggers opnieuw naar de aandelenmarkt stappen. Betere economische prognoses zijn vooral voor de financiële en cyclische waarden (zoals de autobouwers) een opsteker. Immers, in een klimaat waarin de economie herstelt, neemt de behoefte voor de banken om provisies voor de niet-terugbetaling van leningen af. En dit heeft natuurlijk zijn impact op de winstcijfers van de banken. Minder kosten betekenen meer winst. En tenslotte is er ook de steilere rentecurve (waarbij het verschil tussen de rente op korte en lange termijn groter wordt) die de winst van de banken ondersteunt. Immers, banken ontlenen op korte termijn en lenen op lange termijn (hypothecaire en investeringskredieten) : hoe groter het verschil, hoe beter voor de winstmarge van de banken.