Volgende opmerkingen waren volgens P&B Invest enkele interessante observaties:

Fortune: je hebt vorig jaar een grote positie ingenomen in goud en blijft die aanhouden. Kan je deze beslissing motiveren?

Jean-Marie Eveillard: Onze positie wordt gedragen door de gedachtengang dat goud de ultieme universele 'waarde' is. De huidige plannen van de Angelsaksische overheden komen neer op het 'drukken van geld' wat op termijn goed zal zijn voor de aandelenmarkten. Voor cash en overheidsobligaties zal dit fenomeen slecht zijn en voor vastgoed en kunst dan weer goed.
De goudprijs zou echter de grote winnaar moeten worden van al dat 'geld-drukken'. Een fors groeiende geldhoeveelheid zoekt altijd reële activa op en normaal gezien profiteert de goudprijs hier het sterkst van. Aandelen zullen hier ook van profiteren omdat zij reële activa vertegenwoordigen.

Fortune: wat denk je dat de Amerikaanse dollar zal doen?

Jean-Marie Eveillard: we denken dat alle landen momenteel hun munt willen devalueren maar dat de Amerikaanse overheid er toch in zal slagen om de dollar langzaam en gradueel te doen zakken. Zolang de dollar niet bruusk en steil naar beneden dondert is er geen probleem.

Fortune: je bent zeer optimistisch m.b.t. de Japanse aandelenmarkt?

Jean-Marie Eveillard: Japan is volgens ons in veel betere doen dan de Verenigde Staten of Duitsland. De bedrijven hebben er ongelooflijke sterke balansen en de Japanse beursindex bevindt zich op hetzelfde niveau als in 1984. Bijna 80% van de bedrijven noteert er onder boekwaarde en bijna 15% van de bedrijven noteert onder haar cash-niveau. De Japanse beurs wordt volgens ons gewaardeerd op niveau's die doen denken aan de Grote Depressie.

Fortune: is het ergste nu achter de rug?

Jean-Marie Eveillard: dankzij de stimuluspakketten kan er volgens ons een adempauze komen in de lawine aan slecht nieuws. Het herstelproces zal lang echter lang duren en zeer moeizaam zijn.
Wat ons zorgen maakt is het 'geld-drukken' van de wereldwijde overheden wat de natuurwetten probeert te omzeilen. Dit creëert het risico op een inflatiestorm in de toekomst.

Volgende opmerkingen waren volgens P&B Invest enkele interessante observaties:Fortune: je hebt vorig jaar een grote positie ingenomen in goud en blijft die aanhouden. Kan je deze beslissing motiveren?Jean-Marie Eveillard: Onze positie wordt gedragen door de gedachtengang dat goud de ultieme universele 'waarde' is. De huidige plannen van de Angelsaksische overheden komen neer op het 'drukken van geld' wat op termijn goed zal zijn voor de aandelenmarkten. Voor cash en overheidsobligaties zal dit fenomeen slecht zijn en voor vastgoed en kunst dan weer goed. De goudprijs zou echter de grote winnaar moeten worden van al dat 'geld-drukken'. Een fors groeiende geldhoeveelheid zoekt altijd reële activa op en normaal gezien profiteert de goudprijs hier het sterkst van. Aandelen zullen hier ook van profiteren omdat zij reële activa vertegenwoordigen.Fortune: wat denk je dat de Amerikaanse dollar zal doen?Jean-Marie Eveillard: we denken dat alle landen momenteel hun munt willen devalueren maar dat de Amerikaanse overheid er toch in zal slagen om de dollar langzaam en gradueel te doen zakken. Zolang de dollar niet bruusk en steil naar beneden dondert is er geen probleem.Fortune: je bent zeer optimistisch m.b.t. de Japanse aandelenmarkt?Jean-Marie Eveillard: Japan is volgens ons in veel betere doen dan de Verenigde Staten of Duitsland. De bedrijven hebben er ongelooflijke sterke balansen en de Japanse beursindex bevindt zich op hetzelfde niveau als in 1984. Bijna 80% van de bedrijven noteert er onder boekwaarde en bijna 15% van de bedrijven noteert onder haar cash-niveau. De Japanse beurs wordt volgens ons gewaardeerd op niveau's die doen denken aan de Grote Depressie.Fortune: is het ergste nu achter de rug?Jean-Marie Eveillard: dankzij de stimuluspakketten kan er volgens ons een adempauze komen in de lawine aan slecht nieuws. Het herstelproces zal lang echter lang duren en zeer moeizaam zijn. Wat ons zorgen maakt is het 'geld-drukken' van de wereldwijde overheden wat de natuurwetten probeert te omzeilen. Dit creëert het risico op een inflatiestorm in de toekomst.