De Japanisering van Europa blijkt onder andere uit de evolutie van de inflatie. De consumentenprijzen in de eurozone daalden in oktober onverwacht op jaarbasis tot 0,80%, ten opzichte van 1% de maand voordien. Op hetzelfde moment steeg de werkloosheid.

Die werkloosheidsgraad is opgelopen tot 12,20%. Japan heeft de gevolgen van de 'lost decade' nog altijd niet volledig van zich kunnen afschudden. Premier Shinzo Abe heeft met zijn Abenomics-politiek drastische maatregelen moeten nemen, de kans is groot dat Europa dit voorbeeld zal moeten volgen.

De Japanisering van Europa blijkt onder andere uit de evolutie van de inflatie. De consumentenprijzen in de eurozone daalden in oktober onverwacht op jaarbasis tot 0,80%, ten opzichte van 1% de maand voordien. Op hetzelfde moment steeg de werkloosheid. Die werkloosheidsgraad is opgelopen tot 12,20%. Japan heeft de gevolgen van de 'lost decade' nog altijd niet volledig van zich kunnen afschudden. Premier Shinzo Abe heeft met zijn Abenomics-politiek drastische maatregelen moeten nemen, de kans is groot dat Europa dit voorbeeld zal moeten volgen.