Risico’s Amerikaanse banken op commercieel vastgoed groter dan gedacht

Op Wall Street wordt er steeds vaker gesproken over de problemen die de banken nog kunnen krijgen met kredieten op commercieel vastgoed. Als gevolg van de crisis zijn veel zaken over kop gegaan.

De uitbaters of eigenaars kunnen hun kredieten niet meer terugbetalen, met als gevolg dat de banken weer eens kunnen gaan afschrijven. Die afschrijvingen komen bovenop de afschrijvingen gedaan op residentiële woonkredieten.

K.C. Conway, vastgoedexpert bij de Federal Reserve Bank van Atlanta, waarschuwde recent nog voor grote verliezen op commercieel vastgoed. Conway zei er bij dat de banken de ernst van de situatie niet willen inzien.

Er staat voor een bedrag van meer dan 3400 miljard dollar aan kredieten in de sector van het commercieel vastgoed uit. De leegstand in retail, warehouses enzovoort is nu al opgelopen tot boven het niveau van de vastgoedcrisis van het begin van de jaren 90.

De banken stellen regelmatig dat er voorlopig geen problemen zijn met commercieel vastgoed. Bij Keefe, Bruyette & Woods is analiste Julianna Balicka van mening dat vooral de regionale banken hinder van de vastgoedcrisis kunnen ondervinden. Zij hebben namelijk die kredieten niet geëffectiseerd en verkocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content