In België is het risico op een vastgoedcrash vrij klein, onder andere door de vrij gezonde hypotheekmarkt (weinig 'exotische' hypotheekproducten) en het feit dat de arbeidsmarkt eigenlijk redelijk goed stand houdt.

Maar, er komen wel meer en meer factoren op de voorgrond die suggereren dat het bijna gedaan is met de prijsstijgingen van Belgisch vastgoed van de voorbije jaren.

Op korte termijn zijn dat:

• De aanhoudende recessie (via onzekerheid en mindere inkomensvooruitzichten)

• Moeilijkere kredietverlening (striktere criteria van de banken)

• Waardering: verschillende studies wijzen op een duidelijke overwaardering van de Belgische vastgoedmarkt. Doordat de Belgische huizenprijzen doorheen de crisis zijn blijven doorstijgen, kan België nu binnen Europa nu één van de sterkste stijgingen van de huizenprijzen sinds midden jaren 90 (zie de grafiek op de blog https://insights.petercam.com van Petercam).

In België is het risico op een vastgoedcrash vrij klein, onder andere door de vrij gezonde hypotheekmarkt (weinig 'exotische' hypotheekproducten) en het feit dat de arbeidsmarkt eigenlijk redelijk goed stand houdt. Maar, er komen wel meer en meer factoren op de voorgrond die suggereren dat het bijna gedaan is met de prijsstijgingen van Belgisch vastgoed van de voorbije jaren. Op korte termijn zijn dat: • De aanhoudende recessie (via onzekerheid en mindere inkomensvooruitzichten) • Moeilijkere kredietverlening (striktere criteria van de banken) • Waardering: verschillende studies wijzen op een duidelijke overwaardering van de Belgische vastgoedmarkt. Doordat de Belgische huizenprijzen doorheen de crisis zijn blijven doorstijgen, kan België nu binnen Europa nu één van de sterkste stijgingen van de huizenprijzen sinds midden jaren 90 (zie de grafiek op de blog https://insights.petercam.com van Petercam).