Banken en beleggers worden hierdoor minder geconfronteerd met noodzakelijke afwaarderingen. Liquiditeiten die naar risicovollere beleggingen gaan, kunnen nieuwe zeepbellen creëren.

Dat zou uitstel en geen afstel van een economische terugslag betekenen. Ook het feit dat centrale banken nog nooit op deze schaal met verruiming hebben gewerkt, wekt enig wantrouwen.

Een bijkomend effect van de Amerikaanse monetaire verruiming is een groter aanbod van dollars. De dollar daalde fors in waarde sinds de Fed de tweede ronde van verruiming aankondigde.

Het ruime monetaire beleid, de stijging van de import, de lage besparingen en de hoge werkloosheid zorgen voor een zwakke dollar, aldus Ineke Valke. De dollar blijft voorlopig nog zwak, wat gunstig is voor de Amerikaanse export.

In de loop van 2011 kan de dollar ten opzichte van de euro weer wat aantrekken doordat de groei in de VS hoger uitvalt dan in Europa. Ook een heropleving van de Europese schuldencrisis zal de euro verzwakken.

Banken en beleggers worden hierdoor minder geconfronteerd met noodzakelijke afwaarderingen. Liquiditeiten die naar risicovollere beleggingen gaan, kunnen nieuwe zeepbellen creëren. Dat zou uitstel en geen afstel van een economische terugslag betekenen. Ook het feit dat centrale banken nog nooit op deze schaal met verruiming hebben gewerkt, wekt enig wantrouwen. Een bijkomend effect van de Amerikaanse monetaire verruiming is een groter aanbod van dollars. De dollar daalde fors in waarde sinds de Fed de tweede ronde van verruiming aankondigde. Het ruime monetaire beleid, de stijging van de import, de lage besparingen en de hoge werkloosheid zorgen voor een zwakke dollar, aldus Ineke Valke. De dollar blijft voorlopig nog zwak, wat gunstig is voor de Amerikaanse export. In de loop van 2011 kan de dollar ten opzichte van de euro weer wat aantrekken doordat de groei in de VS hoger uitvalt dan in Europa. Ook een heropleving van de Europese schuldencrisis zal de euro verzwakken.