Voor de markten is risico een statistische parameter (kansrekening). Dit werd de basis voor zeer complexe risk management systemen (Var, CDO,...).

Maar hier zijn grote ongelukken mee gebeurd omdat:

*De statistische relaties op de markt, in tegenstelling tot die in de natuurkunde, niet stabiel zijn. Mensen leren ze kennen en proberen ze daarna te exploiteren, of handelen emotioneel! (de "correlatie 1" problematiek)

*Men de beperking van de modellen niet meer zag (of wilde zien).

*Mensen schatten risico anders in!

*Voor de menselijke geest is risico: zeer zwart-wit. Ons "reptielenbrein" ziet risico als digitaal ("fight or flight" reflex ) en we beschouwen het ook als dusdanig (een "klein" risico betekent niet geen risico!).

Assymetrisch: we zijn zekerheidszoekend, wat betekent dat we risico niet symmetrisch bekijken! (= een verlies van 10% doet ons meer pijn dan een winst van 10% ons pleziert).

Gekleurd door de sociale omgeving: wij zoeken bij anderen bevestiging voor onze beslissingen. Dit betekent een voorkeur voor gevestigde namen en meningen (Een bank gaat niet failliet! Vastgoed kan niet zakken!) wat leidt tot overdrijvingen, volatiliteit, en soms irrationeel gedrag (de staatsbon, ...)!

Risico is afhankelijk van de persoon en van zijn situatie, zo stelt Christophe Van Canneyt, of anders gezegd: risk is in the eye of the beholder.

Voor de markten is risico een statistische parameter (kansrekening). Dit werd de basis voor zeer complexe risk management systemen (Var, CDO,...). Maar hier zijn grote ongelukken mee gebeurd omdat: *De statistische relaties op de markt, in tegenstelling tot die in de natuurkunde, niet stabiel zijn. Mensen leren ze kennen en proberen ze daarna te exploiteren, of handelen emotioneel! (de "correlatie 1" problematiek) *Men de beperking van de modellen niet meer zag (of wilde zien). *Mensen schatten risico anders in! *Voor de menselijke geest is risico: zeer zwart-wit. Ons "reptielenbrein" ziet risico als digitaal ("fight or flight" reflex ) en we beschouwen het ook als dusdanig (een "klein" risico betekent niet geen risico!). Assymetrisch: we zijn zekerheidszoekend, wat betekent dat we risico niet symmetrisch bekijken! (= een verlies van 10% doet ons meer pijn dan een winst van 10% ons pleziert). Gekleurd door de sociale omgeving: wij zoeken bij anderen bevestiging voor onze beslissingen. Dit betekent een voorkeur voor gevestigde namen en meningen (Een bank gaat niet failliet! Vastgoed kan niet zakken!) wat leidt tot overdrijvingen, volatiliteit, en soms irrationeel gedrag (de staatsbon, ...)! Risico is afhankelijk van de persoon en van zijn situatie, zo stelt Christophe Van Canneyt, of anders gezegd: risk is in the eye of the beholder.