Deze kostenbesparingen moeten worden gerealiseerd door innovatie, automatisering en schaalvergroting. ABN Amro handhaaft het koopadvies.

Rio Tinto heeft kans gezien de huidige capaciteit van de Pilbara ijzertertsactiviteiten te vergroten met 7 miljoen ton per jaar naar in totaal 237 miljoen ton per jaar.

Het bedrijf vergroot daarmee de totale potentiele capaciteit naar 360 miljoen ton per jaar. Daarmee is Pilbara zorgenkind-af.

Wat betreft de vooruitzichten blijft Rio Tinto voorzichtig, gezien de aanhoudende onzekerheden rond toekomstige Amerikaanse en Europese groei.

Over China blijft het bedrijf optimistisch. Rio Tinto sluit niet uit activiteiten met een matige cashflow te sluiten, al is dat niet opgenomen in de besparingsdoelstellingen.

ABN Amro ziet twee positieve dingen in deze aankondigingen. Ten eerste schaart Rio Tinto zich bij sectorgenoten door zich te richten op kostenbesparingen en terughoudend te zijn met investeringen. Ten tweede gaat Pilbara meer bijdragen aan de nettowinst.

Als de kostenbesparingen volledig worden gerealiseerd dan is de potentiële impact op de winst per aandeel in 2013 en 2014 15% respectievelijk 20%. Het nieuws over Pilbara kan daar nog 2-4% aan toevoegen. ABN Amro handhaaft het koopadvies.

Deze kostenbesparingen moeten worden gerealiseerd door innovatie, automatisering en schaalvergroting. ABN Amro handhaaft het koopadvies. Rio Tinto heeft kans gezien de huidige capaciteit van de Pilbara ijzertertsactiviteiten te vergroten met 7 miljoen ton per jaar naar in totaal 237 miljoen ton per jaar. Het bedrijf vergroot daarmee de totale potentiele capaciteit naar 360 miljoen ton per jaar. Daarmee is Pilbara zorgenkind-af. Wat betreft de vooruitzichten blijft Rio Tinto voorzichtig, gezien de aanhoudende onzekerheden rond toekomstige Amerikaanse en Europese groei. Over China blijft het bedrijf optimistisch. Rio Tinto sluit niet uit activiteiten met een matige cashflow te sluiten, al is dat niet opgenomen in de besparingsdoelstellingen. ABN Amro ziet twee positieve dingen in deze aankondigingen. Ten eerste schaart Rio Tinto zich bij sectorgenoten door zich te richten op kostenbesparingen en terughoudend te zijn met investeringen. Ten tweede gaat Pilbara meer bijdragen aan de nettowinst. Als de kostenbesparingen volledig worden gerealiseerd dan is de potentiële impact op de winst per aandeel in 2013 en 2014 15% respectievelijk 20%. Het nieuws over Pilbara kan daar nog 2-4% aan toevoegen. ABN Amro handhaaft het koopadvies.