Rio Tinto boekt een verlies van 1,76 miljard dollar in de tweede jaarhelft van vorig jaar. Dit staat in fel contrast met de recordwinst van 8,5 miljard dollar in dezelfde periode in 2010. Het verlies is ook meer dan verwacht door analisten.

Oorzaak van het verlies is de geplaagde aluminiumdivisie. In 2007 nam Rio Tinto aluminiumproducent Alcan over voor 38 miljard dollar. Toen was dit de grootste overname in de mijnbouwsector ooit en dit bedrag wordt nu pas overschreden door de fusie tussen Glencore en Xstrata. Hoewel de aluminiumprijs over het volledige jaar 2011 10% hoger ligt dan het jaar ervoor, is ze scherp gedaald in het vierde kwartaal. Bovendien kampt de sector al vijf jaar met overcapaciteit. De grootste aluminiumproducent ter wereld, Alcoa, dook daardoor ook in het rood in het vierde kwartaal. De moeilijke situatie in de aluminiummarkt dwingt Rio Tinto tot de forse afwaardering van zijn aluminiumactiviteiten.

Rio Tinto is echter veel meer dan enkel aluminium. Zijn grootste divisie, ijzererts, presteerde zeer sterk. De onderliggende winst voor het volledige jaar, exclusief de minwaarde, steeg met 11% tot een nieuw record van 15,5 miljard dollar. Daarvan werd net iets meer dan de helft in de tweede jaarhelft gerealiseerd. Om de aandeelhouders kalm te houden wordt het dividend opgetrokken tot 91 dollarcent per aandeel.

Schijnbaar goedkoop

Aan 7,7 keer de verwachte winst voor 2012 en 6,9 keer de verwachte winst voor 2013 lijkt Rio Tinto zeer goedkoop, net als zijn sectorgenoten. Toch is daar een goede reden voor. De sector moet belangrijke investeringen doen om het productiepeil in stand te houden - waardoor koers-winst verhoudingen in de sector zelden boven 10 raken - en de productiekosten zitten in stijgende lijn. Ook de economische situatie bij grootverbruiker China is onduidelijk. We blijven dan ook voorzichtig voor de sector en raden aan deze aandelen voorlopig links te laten liggen.

Mathias Nuttin

Twitter: @MathiasNuttin

Rio Tinto boekt een verlies van 1,76 miljard dollar in de tweede jaarhelft van vorig jaar. Dit staat in fel contrast met de recordwinst van 8,5 miljard dollar in dezelfde periode in 2010. Het verlies is ook meer dan verwacht door analisten.Oorzaak van het verlies is de geplaagde aluminiumdivisie. In 2007 nam Rio Tinto aluminiumproducent Alcan over voor 38 miljard dollar. Toen was dit de grootste overname in de mijnbouwsector ooit en dit bedrag wordt nu pas overschreden door de fusie tussen Glencore en Xstrata. Hoewel de aluminiumprijs over het volledige jaar 2011 10% hoger ligt dan het jaar ervoor, is ze scherp gedaald in het vierde kwartaal. Bovendien kampt de sector al vijf jaar met overcapaciteit. De grootste aluminiumproducent ter wereld, Alcoa, dook daardoor ook in het rood in het vierde kwartaal. De moeilijke situatie in de aluminiummarkt dwingt Rio Tinto tot de forse afwaardering van zijn aluminiumactiviteiten.Rio Tinto is echter veel meer dan enkel aluminium. Zijn grootste divisie, ijzererts, presteerde zeer sterk. De onderliggende winst voor het volledige jaar, exclusief de minwaarde, steeg met 11% tot een nieuw record van 15,5 miljard dollar. Daarvan werd net iets meer dan de helft in de tweede jaarhelft gerealiseerd. Om de aandeelhouders kalm te houden wordt het dividend opgetrokken tot 91 dollarcent per aandeel.Schijnbaar goedkoopAan 7,7 keer de verwachte winst voor 2012 en 6,9 keer de verwachte winst voor 2013 lijkt Rio Tinto zeer goedkoop, net als zijn sectorgenoten. Toch is daar een goede reden voor. De sector moet belangrijke investeringen doen om het productiepeil in stand te houden - waardoor koers-winst verhoudingen in de sector zelden boven 10 raken - en de productiekosten zitten in stijgende lijn. Ook de economische situatie bij grootverbruiker China is onduidelijk. We blijven dan ook voorzichtig voor de sector en raden aan deze aandelen voorlopig links te laten liggen.Mathias NuttinTwitter: @MathiasNuttin