Tegelijkertijd hebben zij de prognoses voor de kapitaal- en operationele kosten herzien vanwege de groeivooruitzichten van Rio Tinto.

IJzererts, koper en aluminium blijven de drie belangrijkste delfstoffen voor Rio Tinto, goed voor 95% van de intrinsieke waarde van het bedrijf. Net als bij BHP Billiton zijn de relatieve wegingen echter aanzienlijk veranderd.

In het geval van Rio Tinto zetten de analisten van ABN Amro de bijl in het aluminiumsegment waarvoor wij de reële waarde met meer dan de helft verminderen vanwege lagere groeiprognoses en stijgende operationele kosten.

De aluminiumdivisie draagt daardoor niet 31% maar 15% bij aan de intrinsieke waarde van het bedrijf. Voor koper en ijzererts verandert er niets. Wel stijgt de weging van het laatste segment van 56% naar 70%.

Voor 2013 en 2014 zullen de inkomsten naar verwachting met respectievelijk 16% en 20% dalen, ofwel AUD 5,41 en AUD 5,67 per aandeel.

Door deze nieuwe ramingen komt de marktgeprojecteerde rendementsvereiste uit op 11%. De kapitaalkosten bedragen gemiddeld 9% uitgaande van een 30:70-verhouding tussen obligaties en aandelen op lange termijn. ABN Amro heeft nog steeds een koopadvies.

Tegelijkertijd hebben zij de prognoses voor de kapitaal- en operationele kosten herzien vanwege de groeivooruitzichten van Rio Tinto. IJzererts, koper en aluminium blijven de drie belangrijkste delfstoffen voor Rio Tinto, goed voor 95% van de intrinsieke waarde van het bedrijf. Net als bij BHP Billiton zijn de relatieve wegingen echter aanzienlijk veranderd. In het geval van Rio Tinto zetten de analisten van ABN Amro de bijl in het aluminiumsegment waarvoor wij de reële waarde met meer dan de helft verminderen vanwege lagere groeiprognoses en stijgende operationele kosten. De aluminiumdivisie draagt daardoor niet 31% maar 15% bij aan de intrinsieke waarde van het bedrijf. Voor koper en ijzererts verandert er niets. Wel stijgt de weging van het laatste segment van 56% naar 70%. Voor 2013 en 2014 zullen de inkomsten naar verwachting met respectievelijk 16% en 20% dalen, ofwel AUD 5,41 en AUD 5,67 per aandeel. Door deze nieuwe ramingen komt de marktgeprojecteerde rendementsvereiste uit op 11%. De kapitaalkosten bedragen gemiddeld 9% uitgaande van een 30:70-verhouding tussen obligaties en aandelen op lange termijn. ABN Amro heeft nog steeds een koopadvies.