De groep presteerde nochtans beter dan verwacht. De nettowinst klokte af op 5,9 miljard dollar tegenover 7,6 miljard in dezelfde periode vorig jaar. Analisten mikten op 5,1 miljard. Met een daling van 22% van de nettowinst doet Rio Tinto het ook beter dan concurrent Xstrata dat 33% minder winst boekte.

De winstdaling is veroorzaakt door de hogere productiekosten en, vooral, de daling van de metaalprijzen. De vertraging in China, de grootste consument van industriële metalen, ligt aan de basis. De prijs voor ijzererts, dat goed is voor 80% van de winst van de groep, lag 21% lager dan in de eerste zes maanden van vorig jaar.

De vooruitzichten op korte termijn blijven dan ook moeilijk. Sinds eind juni is de ijzerertsprijs opnieuw gezakt (-13%). Toch blijft Rio Tinto fors investeren in nieuwe capaciteit. Dit jaar zal in totaal 16 miljard dollar geïnvesteerd worden, waarvan 4,5 miljard dollar in het Pilbara-project in Australië. Het management is dan ook van mening dat de lange termijn perspectieven er goed blijven uitzien.

Ook al zal de behoefte aan industriële metalen op de lange termijn hoger liggen dan vandaag, dan nog betekent dat niet dat de vraag zo snel zal groeien als de voorbije tien jaar. De prijzen zullen dan ook niet meer zo spectaculair stijgen. Op korte termijn staan deze zelfs verder onder druk door de Chinese groeivertraging.

Cédric Boitte

www.accioz.be

De groep presteerde nochtans beter dan verwacht. De nettowinst klokte af op 5,9 miljard dollar tegenover 7,6 miljard in dezelfde periode vorig jaar. Analisten mikten op 5,1 miljard. Met een daling van 22% van de nettowinst doet Rio Tinto het ook beter dan concurrent Xstrata dat 33% minder winst boekte.De winstdaling is veroorzaakt door de hogere productiekosten en, vooral, de daling van de metaalprijzen. De vertraging in China, de grootste consument van industriële metalen, ligt aan de basis. De prijs voor ijzererts, dat goed is voor 80% van de winst van de groep, lag 21% lager dan in de eerste zes maanden van vorig jaar.De vooruitzichten op korte termijn blijven dan ook moeilijk. Sinds eind juni is de ijzerertsprijs opnieuw gezakt (-13%). Toch blijft Rio Tinto fors investeren in nieuwe capaciteit. Dit jaar zal in totaal 16 miljard dollar geïnvesteerd worden, waarvan 4,5 miljard dollar in het Pilbara-project in Australië. Het management is dan ook van mening dat de lange termijn perspectieven er goed blijven uitzien.Ook al zal de behoefte aan industriële metalen op de lange termijn hoger liggen dan vandaag, dan nog betekent dat niet dat de vraag zo snel zal groeien als de voorbije tien jaar. De prijzen zullen dan ook niet meer zo spectaculair stijgen. Op korte termijn staan deze zelfs verder onder druk door de Chinese groeivertraging.Cédric Boittewww.accioz.be