Dat is althans de mening van Matthew Lynn, de oprichter van Strategy Economics, die niet bepaald vol optimisme naar de wereld rondom hem kijkt.

Rijke Europeanen ontvluchten de euro richting veiliger oorden, zoals bijvoorbeeld vastgoed in het Verenigd Koninkrijk. Lynn spreekt van een proces van demonetarisering van de euro dat zich in snel tempo aan het voltrekken is en dat niet meer te stuiten valt.

Economie boert zienderogen achteruit

De ontbinding van de eurozone gaat gepaard met het stilvallen van de handel, met het uitstellen van investeringen, met een daling van de output en met een stijging van de werkloosheid. Volgens Lynn moeten de landen die veel rente op hun obligaties betalen in staat kunnen worden gesteld om de eurozone te verlaten.

Alleen in een dergelijk scenario kan het herstel daadwerkelijk worden ingezet. Wanneer landen als Spanje en Italië hun eigen valuta terug krijgen, kan het allemaal erg snel gaan. Zodra de zwakke landen de eurozone hebben verlaten, kunnen de Europese beurzen snel herstellen.

Dat is althans de mening van Matthew Lynn, de oprichter van Strategy Economics, die niet bepaald vol optimisme naar de wereld rondom hem kijkt. Rijke Europeanen ontvluchten de euro richting veiliger oorden, zoals bijvoorbeeld vastgoed in het Verenigd Koninkrijk. Lynn spreekt van een proces van demonetarisering van de euro dat zich in snel tempo aan het voltrekken is en dat niet meer te stuiten valt. Economie boert zienderogen achteruit De ontbinding van de eurozone gaat gepaard met het stilvallen van de handel, met het uitstellen van investeringen, met een daling van de output en met een stijging van de werkloosheid. Volgens Lynn moeten de landen die veel rente op hun obligaties betalen in staat kunnen worden gesteld om de eurozone te verlaten. Alleen in een dergelijk scenario kan het herstel daadwerkelijk worden ingezet. Wanneer landen als Spanje en Italië hun eigen valuta terug krijgen, kan het allemaal erg snel gaan. Zodra de zwakke landen de eurozone hebben verlaten, kunnen de Europese beurzen snel herstellen.