De wereldbeurzen stegen volgens professor Stefan Duchateau vlotjes door ondanks de negativistische visie in 2011 dat de eurzozone zou imploderen en de banksector zou exploderen.

Duchateau nam destijds een veel positievere houding aan, op basis van een grondige analyse waaruit bleek dat een doortastende liquiditeitsinjectie zou moeten volstaan om de bankensector terug vlot te trekken (al de andere maatregelen, met veel poeha aangekondigd, zijn slechts van populistische orde en totaal irrelevant).

De rentetarieven zouden laag blijven (zelfs nog lager gaan), hetgeen de monetaire overheden de kans zou geven om de gelddrukmachines op volle toeren te laten draaien in een poging de economie geleidelijk uit het slop te trekken. Dat dit laatste manifest wel lukt in de VS en in Europa slechts zeer gestaag en met vertraging zijn ingang vindt, heeft vooral te maken met de groeiafremmende maatregelen die nodig zijn gebleken om de budgettaire en competitieve situatie van de Zuiderse Eurolanden terug in het gareel te krijgen.

Maar deze maatregelen hebben ook hun positieve effect niet gemist: De reële effectieve wisselkoersen van de PIIGS-landen herstellen gestaag, terwijl de cijfers over de lopende rekening van Italië, Griekenland, Ierland en Spanje al een tijdje met zwarte inkt mogen geschreven worden. Meer nieuws van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.

De wereldbeurzen stegen volgens professor Stefan Duchateau vlotjes door ondanks de negativistische visie in 2011 dat de eurzozone zou imploderen en de banksector zou exploderen. Duchateau nam destijds een veel positievere houding aan, op basis van een grondige analyse waaruit bleek dat een doortastende liquiditeitsinjectie zou moeten volstaan om de bankensector terug vlot te trekken (al de andere maatregelen, met veel poeha aangekondigd, zijn slechts van populistische orde en totaal irrelevant). De rentetarieven zouden laag blijven (zelfs nog lager gaan), hetgeen de monetaire overheden de kans zou geven om de gelddrukmachines op volle toeren te laten draaien in een poging de economie geleidelijk uit het slop te trekken. Dat dit laatste manifest wel lukt in de VS en in Europa slechts zeer gestaag en met vertraging zijn ingang vindt, heeft vooral te maken met de groeiafremmende maatregelen die nodig zijn gebleken om de budgettaire en competitieve situatie van de Zuiderse Eurolanden terug in het gareel te krijgen. Maar deze maatregelen hebben ook hun positieve effect niet gemist: De reële effectieve wisselkoersen van de PIIGS-landen herstellen gestaag, terwijl de cijfers over de lopende rekening van Italië, Griekenland, Ierland en Spanje al een tijdje met zwarte inkt mogen geschreven worden. Meer nieuws van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.