De Spaanse IBEX verloor maandag maar 0,30%, een verlies dat in lijn lag met wat op andere Europese beurzen werd geregistreerd. Maar toch mag het probleem van de Catalaanse onafhankelijkheid niet onderschat worden.

De CiU is weliswaar het boegbeeld van het Catalaans streven naar afhankelijkheid, maar bijvoorbeeld de Esquerra Republicana (ER) is nog veel extremer.

In totaal heeft ongeveer tweederde van de Catalanen voor onafhankelijkheid gestemd. Volgens de econoom Edward Hugh is het resultaat van de verkiezingen in Catalonië dan ook zorgwekkender dan het op het eerste gezicht lijkt.

Catalonië is geradicaliseerd en dat kan gevaarlijk worden wanneer de Spaanse begroting volgend jaar moet goedgekeurd worden. De drang naar onafhankelijkheid zal dan alleen maar toenemen.

De Spaanse IBEX verloor maandag maar 0,30%, een verlies dat in lijn lag met wat op andere Europese beurzen werd geregistreerd. Maar toch mag het probleem van de Catalaanse onafhankelijkheid niet onderschat worden. De CiU is weliswaar het boegbeeld van het Catalaans streven naar afhankelijkheid, maar bijvoorbeeld de Esquerra Republicana (ER) is nog veel extremer. In totaal heeft ongeveer tweederde van de Catalanen voor onafhankelijkheid gestemd. Volgens de econoom Edward Hugh is het resultaat van de verkiezingen in Catalonië dan ook zorgwekkender dan het op het eerste gezicht lijkt. Catalonië is geradicaliseerd en dat kan gevaarlijk worden wanneer de Spaanse begroting volgend jaar moet goedgekeurd worden. De drang naar onafhankelijkheid zal dan alleen maar toenemen.