De positieve stemming op de internationale aandelenmarkten hield ook de afgelopen week aan. Vooral in Europa boekten de beurzen mooie winsten, waarbij veelal de hoogste stand van het jaar werd genoteerd.

Dat laatste is in de Verenigde Staten (nog) niet het geval, volgens ABN Amro ook al omdat de stijging van de beurzen wat geringer was en de S&P500 en de Nasdaq zelfs een lichte koersdaling ten opzichte van vorige week vrijdag moesten incasseren.

Veel onzekerheid in de VS

Onzekerheid ten aanzien van de Amerikaanse begrotingsonderhandelingen is ongetwijfeld mede debet aan de slechtere prestatie van de Amerikaanse beurzen.

Republikeinen en Democraten staan nog steeds ver uit elkaar als het gaat om het bereiken van een compromis over de verkleining van het overheidstekort in de komende tien jaar.

Deze onzekerheid vertaalde zich volgens ABN Amro ook in een slechtere ontwikkeling van een aantal Amerikaanse economische indicatoren.

Terwijl bijvoorbeeld de indices van inkoopmanagers in Europa en China in november stegen, daalde de vergelijkbare Amerikaanse index tot onder de 50.

De positieve stemming op de internationale aandelenmarkten hield ook de afgelopen week aan. Vooral in Europa boekten de beurzen mooie winsten, waarbij veelal de hoogste stand van het jaar werd genoteerd. Dat laatste is in de Verenigde Staten (nog) niet het geval, volgens ABN Amro ook al omdat de stijging van de beurzen wat geringer was en de S&P500 en de Nasdaq zelfs een lichte koersdaling ten opzichte van vorige week vrijdag moesten incasseren. Veel onzekerheid in de VS Onzekerheid ten aanzien van de Amerikaanse begrotingsonderhandelingen is ongetwijfeld mede debet aan de slechtere prestatie van de Amerikaanse beurzen. Republikeinen en Democraten staan nog steeds ver uit elkaar als het gaat om het bereiken van een compromis over de verkleining van het overheidstekort in de komende tien jaar. Deze onzekerheid vertaalde zich volgens ABN Amro ook in een slechtere ontwikkeling van een aantal Amerikaanse economische indicatoren. Terwijl bijvoorbeeld de indices van inkoopmanagers in Europa en China in november stegen, daalde de vergelijkbare Amerikaanse index tot onder de 50.