Uralkali stapte recent uit de Russische oligopolie dat het bedrijf deelde met Belaruskali. Aanleiding was een dispuut tussen de beide topmannen van de bedrijven.

Daardoor daalde de prijs van potas dramatisch. De mogelijkheid dat de bedrijven weer samen zouden optrekken was altijd aanwezig, maar of dat werkelijk zou gebeuren bleef onduidelijk.

Met het opsluiten van de topman van Uralkali kan het kartel weer gerepareerd worden. Dat zou een grote opluchting betekenen voor potasproducenten, die hoofdzakelijk zijn gelokaliseerd in Rusland, Canada en Duitsland. Tegelijkertijd staan de prijzen voor potas en aanverwante producten al wat langer onder druk.

Er is sprake van een zwakke vraag omdat gewassen het dit jaar goed doen in de Verenigde Staten en Europa. Op de lange termijn zou de vraag moeten aantrekken.

Als het kartel weer van kracht is, zullen ook prijzen stabiel blijven. Op de hele lange termijn zal biotechnologie de bemesting van gewassen gaan overnemen omdat onkruidverdelgers en mest kunnen worden opgenomen in de genetische structuur van zaden.

Een opleving van potasaandelen is goed mogelijk, maar de lange termijn vooruitzichten zijn minder aantrekkelijk.

Uralkali stapte recent uit de Russische oligopolie dat het bedrijf deelde met Belaruskali. Aanleiding was een dispuut tussen de beide topmannen van de bedrijven. Daardoor daalde de prijs van potas dramatisch. De mogelijkheid dat de bedrijven weer samen zouden optrekken was altijd aanwezig, maar of dat werkelijk zou gebeuren bleef onduidelijk. Met het opsluiten van de topman van Uralkali kan het kartel weer gerepareerd worden. Dat zou een grote opluchting betekenen voor potasproducenten, die hoofdzakelijk zijn gelokaliseerd in Rusland, Canada en Duitsland. Tegelijkertijd staan de prijzen voor potas en aanverwante producten al wat langer onder druk. Er is sprake van een zwakke vraag omdat gewassen het dit jaar goed doen in de Verenigde Staten en Europa. Op de lange termijn zou de vraag moeten aantrekken. Als het kartel weer van kracht is, zullen ook prijzen stabiel blijven. Op de hele lange termijn zal biotechnologie de bemesting van gewassen gaan overnemen omdat onkruidverdelgers en mest kunnen worden opgenomen in de genetische structuur van zaden. Een opleving van potasaandelen is goed mogelijk, maar de lange termijn vooruitzichten zijn minder aantrekkelijk.