Uit de data verstrekt door de ECB blijkt dat kleine Spaanse bedrijven de hoogste rente in bijna vier jaar moeten betalen wanneer ze bij hun bank een lening willen opnemen. Anderzijds heeft de rente op Duitse bedrijfsobligaties een recorddieptepunt bereikt.

Concurrentieel voordeel

Die renteverschillen vormen een splijtzwam in de eurozone, want de economische gevolgen er van mogen niet onderschat worden. Het zal duidelijk zijn dat wanneer een Duits bedrijf (veel) goedkoper kan lenen, dit een aanzienlijk concurrentieel voordeel oplevert.

Bekeken over een langere termijn is dergelijke situatie uiteraard niet houdbaar. David Riley, head of sovereign ratings bij Fitch Ratings, merkt bovendien op dat de situatie nog erger wordt in plaats van te verbeteren. Er moet dringend iets gebeuren, maar eigenlijk weet niemand goed wat.

Uit de data verstrekt door de ECB blijkt dat kleine Spaanse bedrijven de hoogste rente in bijna vier jaar moeten betalen wanneer ze bij hun bank een lening willen opnemen. Anderzijds heeft de rente op Duitse bedrijfsobligaties een recorddieptepunt bereikt. Concurrentieel voordeel Die renteverschillen vormen een splijtzwam in de eurozone, want de economische gevolgen er van mogen niet onderschat worden. Het zal duidelijk zijn dat wanneer een Duits bedrijf (veel) goedkoper kan lenen, dit een aanzienlijk concurrentieel voordeel oplevert. Bekeken over een langere termijn is dergelijke situatie uiteraard niet houdbaar. David Riley, head of sovereign ratings bij Fitch Ratings, merkt bovendien op dat de situatie nog erger wordt in plaats van te verbeteren. Er moet dringend iets gebeuren, maar eigenlijk weet niemand goed wat.