Ten eerste was er de 'mini-deal' die ter elfder ure tot stand kwam in Washington, zodat een reeks automatische bezuinigingsmaatregelen en belastingsverhogingen niet van kracht werden per 1 januari.

Deze dreigende tsunami van bezuinigingen riskeerde van de Amerikaanse economie opnieuw in een recessie te storten in 2013.

Aangezien dit recessiescenario door de voorlopige politieke overeenkomst van begin dit jaar minder waarschijnlijk is

geworden, veroorzaakte het nieuws een klim van de lange termijnrentes in de V.S.

De tweede factor die ongunstig was voor de obligatiekoersen was het verslag van de vorige monetaire vergadering van de Federal Reserve.

Uit de notulen van de centrale bank vergadering van december bleek volgens Belfius Research namelijk dat meerdere leden van het FOMC (Federal Open Market Committee) het aangewezen vonden om al in de loop van 2013 de maandelijkse aankopen van overheidsobligaties en ander schuldpapier door de centrale bank te beëindigen.

De teneur van het verslag was duidelijk meer 'hawkish' dan de markten hadden geanticipeerd waardoor de rente op de 10-jaars overheidsobligatie steeg van 1.75% aan het einde van vorig jaar naar 1.92% tijdens de eerste handelsweek.

Intussen werd een deel van deze renteklim weer prijsgegeven maar de komende weken blijft het risico bestaan op hogere obligatierentes door speculatie over een mogelijk einde van de Fed-aankopen en sterkere macro-economische rapporten.

Ten eerste was er de 'mini-deal' die ter elfder ure tot stand kwam in Washington, zodat een reeks automatische bezuinigingsmaatregelen en belastingsverhogingen niet van kracht werden per 1 januari. Deze dreigende tsunami van bezuinigingen riskeerde van de Amerikaanse economie opnieuw in een recessie te storten in 2013. Aangezien dit recessiescenario door de voorlopige politieke overeenkomst van begin dit jaar minder waarschijnlijk is geworden, veroorzaakte het nieuws een klim van de lange termijnrentes in de V.S. De tweede factor die ongunstig was voor de obligatiekoersen was het verslag van de vorige monetaire vergadering van de Federal Reserve. Uit de notulen van de centrale bank vergadering van december bleek volgens Belfius Research namelijk dat meerdere leden van het FOMC (Federal Open Market Committee) het aangewezen vonden om al in de loop van 2013 de maandelijkse aankopen van overheidsobligaties en ander schuldpapier door de centrale bank te beëindigen. De teneur van het verslag was duidelijk meer 'hawkish' dan de markten hadden geanticipeerd waardoor de rente op de 10-jaars overheidsobligatie steeg van 1.75% aan het einde van vorig jaar naar 1.92% tijdens de eerste handelsweek. Intussen werd een deel van deze renteklim weer prijsgegeven maar de komende weken blijft het risico bestaan op hogere obligatierentes door speculatie over een mogelijk einde van de Fed-aankopen en sterkere macro-economische rapporten.