Oftewel de Schatz. Begin van het jaar was de rente hierop nog 0%. Inmiddels is de rente gestegen naar 0,2613%.

Relatief gezien natuurlijk een enorme en niet te berekenen stijging. In absolute termen natuurlijk niet noemenswaardig. Sterker nog het is volgens W. Steentjes een gunstig teken dat de rente wat hoger is want een situatie van 0% of lager is niet gezond.

Yen

Men mag dan ook verwachten dat de rente niet al te ver meer zal stijgen, aldus Steentjes. Dat komt ook door het simpele feit dat er een enorme stroom van geld richting de Eurobonds gaan.

En dan hebben we het met name over Japans geld. Sinds 2009 waren Japanners netto verkopers van euroleningen. Men hield het geld liever thuis.

Sinds enige maanden is daar een duidelijke omslag in te zien. In de zomer werd er voor meer dan € 100 mld per saldo verkocht. De laatste cijfers geven een uitstroom aan van rond de € 30 mld.

Wanneer deze uitstroom omslaat in instroom kan de rente weer verder gaan dalen.

Dat de Japanners voorlopig blijven kopen in Europa lijkt volgens Steentjes te verwachten. Ook de afgelopen week daalde de koers van de yen ten opzichte van de euro naar 122. Daarmee komen we dicht in de buurt van de hoogste prijs voor de euro versus de yen in drie jaar.

De Japanse regering blijft echter ontkennen dat men de munt manipuleert. Strikt genomen hebben ze gelijk. Maar als een overheid stelt dat de huidige inflatie van 0,2% naar 2% moet gaan zal je als belegger inderdaad graag weg willen gaan uit die munt.

Oftewel de Schatz. Begin van het jaar was de rente hierop nog 0%. Inmiddels is de rente gestegen naar 0,2613%. Relatief gezien natuurlijk een enorme en niet te berekenen stijging. In absolute termen natuurlijk niet noemenswaardig. Sterker nog het is volgens W. Steentjes een gunstig teken dat de rente wat hoger is want een situatie van 0% of lager is niet gezond.Yen Men mag dan ook verwachten dat de rente niet al te ver meer zal stijgen, aldus Steentjes. Dat komt ook door het simpele feit dat er een enorme stroom van geld richting de Eurobonds gaan. En dan hebben we het met name over Japans geld. Sinds 2009 waren Japanners netto verkopers van euroleningen. Men hield het geld liever thuis. Sinds enige maanden is daar een duidelijke omslag in te zien. In de zomer werd er voor meer dan € 100 mld per saldo verkocht. De laatste cijfers geven een uitstroom aan van rond de € 30 mld. Wanneer deze uitstroom omslaat in instroom kan de rente weer verder gaan dalen. Dat de Japanners voorlopig blijven kopen in Europa lijkt volgens Steentjes te verwachten. Ook de afgelopen week daalde de koers van de yen ten opzichte van de euro naar 122. Daarmee komen we dicht in de buurt van de hoogste prijs voor de euro versus de yen in drie jaar. De Japanse regering blijft echter ontkennen dat men de munt manipuleert. Strikt genomen hebben ze gelijk. Maar als een overheid stelt dat de huidige inflatie van 0,2% naar 2% moet gaan zal je als belegger inderdaad graag weg willen gaan uit die munt.