Maar waar de financiële markten de afgelopen zes weken met name mee bezig waren was de vraag wanneer de centrale banken en dan met name de Amerikaanse (FED) haar beleid tot het laag houden van de rente zouden verlaten.

Dat moment komt een keer. De FED is daar het duidelijkst in. Namelijk als het werkloosheidspercentage onder de 6,5% komt zal men (voorzichtig) de opkoop van obligaties stopzetten.

Het gevolg is bekend. Obligatiemarkten reageerden bijna paniekerig en in veel opkomende markten werd geld weggetrokken.

De schokgolven gingen ook Europa over. En het moge duidelijk zijn. In Europa is er nog altijd geen sprake van dalende werkloosheid. Integendeel het aantal werkzoekenden neemt alleen maar toe.

Wellicht is dat de belangrijkste reden waarom Draghi een zo duidelijk taal spreekt. Niet zo duidelijk als zijn Amerikaanse collega want de ECB heeft geen doelstelling zoals het werkloosheidspercentage.

Maar waar de financiële markten de afgelopen zes weken met name mee bezig waren was de vraag wanneer de centrale banken en dan met name de Amerikaanse (FED) haar beleid tot het laag houden van de rente zouden verlaten. Dat moment komt een keer. De FED is daar het duidelijkst in. Namelijk als het werkloosheidspercentage onder de 6,5% komt zal men (voorzichtig) de opkoop van obligaties stopzetten. Het gevolg is bekend. Obligatiemarkten reageerden bijna paniekerig en in veel opkomende markten werd geld weggetrokken. De schokgolven gingen ook Europa over. En het moge duidelijk zijn. In Europa is er nog altijd geen sprake van dalende werkloosheid. Integendeel het aantal werkzoekenden neemt alleen maar toe. Wellicht is dat de belangrijkste reden waarom Draghi een zo duidelijk taal spreekt. Niet zo duidelijk als zijn Amerikaanse collega want de ECB heeft geen doelstelling zoals het werkloosheidspercentage.