Stijgt de rente nu wel of niet? Wie kijkt naar de rente voor 10 jarige Duitse staatsleningen komt volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer tot een tweeslachtige conclusie. Namelijk ja en nee.

Ja op basis van de koersontwikkeling van dit jaar. Immers eind 2012 was de rente op 10 jarige leningen 1,304%. Vrijdag was dezelfde lening 1,654%, gisteren werd aangetikt op 1,70%.

Een relatief sterke stijging van de rendementen en dus een daling van de koers. Voor het beeld op 28 december was de 1,5% lening Bundesanleihen 101,9%.

Inmiddels staat er een koers van 98,6%. Maar wie op een jaar kijkt moet iets anders concluderen. Twaalf maanden geleden stond het rendement op bijna 2%. De rente is dus gedaald.

Eenzelfde beeld zien we in de renteontwikkeling voor 10 jarige Amerikaanse leningen. Dus zowel de optimisten als de pessimisten in de obligatiemarkt kunnen volgens Steentjes hun gelijk halen.

Stijgt de rente nu wel of niet? Wie kijkt naar de rente voor 10 jarige Duitse staatsleningen komt volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer tot een tweeslachtige conclusie. Namelijk ja en nee. Ja op basis van de koersontwikkeling van dit jaar. Immers eind 2012 was de rente op 10 jarige leningen 1,304%. Vrijdag was dezelfde lening 1,654%, gisteren werd aangetikt op 1,70%. Een relatief sterke stijging van de rendementen en dus een daling van de koers. Voor het beeld op 28 december was de 1,5% lening Bundesanleihen 101,9%. Inmiddels staat er een koers van 98,6%. Maar wie op een jaar kijkt moet iets anders concluderen. Twaalf maanden geleden stond het rendement op bijna 2%. De rente is dus gedaald. Eenzelfde beeld zien we in de renteontwikkeling voor 10 jarige Amerikaanse leningen. Dus zowel de optimisten als de pessimisten in de obligatiemarkt kunnen volgens Steentjes hun gelijk halen.