Het vertrouwen in Spanje is volgens Theodoor Gilissen Bankiers nog steeds fragiel, ondanks het voorgenomen Eur 100 mrd hulpplan voor de banken en het vorige week aangekondigde pakket aan bezuinigingsmaatregelen en belastingverhogingen.

Het land haalde gisteren bij een emissie van een drietal leningen wel nagenoeg het maximaal aangegeven bedrag van Eur 3 mrd op, maar moest daarvoor hoge rentepercentages betalen. De vraag viel bovendien tegen met een bid-to-cover ratio van rond de 2, waar dat vorige maand rond de 4 lag voor dezelfde looptijden.

De 10-jaars rente eindigde de dag weer boven de 7% en de 10-jaars risico-opslag ten opzichte van Duitsland bereikte een nieuw recordniveau op 582 bps om vandaag door te stijgen tot 613 bps.

De 2-jaars Spaanse obligatie werd geëmitteerd tegen een gemiddelde rente van 5,20%. Het verschil met de Italiaanse rente loopt in de afgelopen dagen weer op, maar vooral het contrast met kortlopende leningen van de AAA en AA landen is groot.

Duitsland gaf eerder deze week een 2-jaars lening uit tegen een negatief rendement van 6 bps; het land krijgt dus geld toe om het uit te lenen. België en het EFSF gaven 3- en 6-maands leningen uit tegen een negatief rendement. In de secundaire markt daalden ook de 2-jaars rentes van Nederland, Finland en Oostenrijk naar een negatief rendement.

Bondsdag zet licht op groen voor steunpakket

De Bondsdag heeft met een comfortabele meerderheid gestemd voor het hulppakket aan Spanje. Minister van Financiën Schauble benadrukte nog maar eens dat Spanje verantwoordelijk is voor de steun die via het EFSF komt.

Directe steun uit het ESM, waardoor de link van de bankensector en de overheid doorbroken zou worden, is alleen mogelijk wanneer de toezichthouder voor de bankensector volledig operationeel is.

De vele vraagtekens over de uiteindelijke invulling van de steun, de termijn waarin één toezichthouder te realiseren is en uiteenlopende politieke standpunten dragen bij aan het negatieve sentiment richting Spanje.

Ondertussen is Ierland v volgens Theodoor Gilissen Bankiers olop bezig om voorbereidingen te treffen voor een duurzame terugkeer op de obligatiemarkt.

In de komende maanden zijn 3-4 emissies in kortlopend papier gepland. Gisteren werd duidelijk dat bij de emissie twee weken geleden 80% is opgenomen door internationale beleggers.

Daarnaast zal het land in de komende 18 maanden Eur 3-5 mrd inflation-linked en amortiserende obligaties uitgeven, speciaal toegesneden op de Ierse pensioenfondsen. Die hebben nu 2-3% van haar beleggingen in Ierse obligaties en ruimte om dat op te schroeven.

In 2013 wil het land weer langlopende obligaties uitgeven. Of het land hier toe in staat is zal voor een groot deel afhangen van de verlaging van de staatsschuld als uitkomst van de deal die het kan sluiten met 'Europa' over de bankensteun.

Het vertrouwen in Spanje is volgens Theodoor Gilissen Bankiers nog steeds fragiel, ondanks het voorgenomen Eur 100 mrd hulpplan voor de banken en het vorige week aangekondigde pakket aan bezuinigingsmaatregelen en belastingverhogingen. Het land haalde gisteren bij een emissie van een drietal leningen wel nagenoeg het maximaal aangegeven bedrag van Eur 3 mrd op, maar moest daarvoor hoge rentepercentages betalen. De vraag viel bovendien tegen met een bid-to-cover ratio van rond de 2, waar dat vorige maand rond de 4 lag voor dezelfde looptijden. De 10-jaars rente eindigde de dag weer boven de 7% en de 10-jaars risico-opslag ten opzichte van Duitsland bereikte een nieuw recordniveau op 582 bps om vandaag door te stijgen tot 613 bps. De 2-jaars Spaanse obligatie werd geëmitteerd tegen een gemiddelde rente van 5,20%. Het verschil met de Italiaanse rente loopt in de afgelopen dagen weer op, maar vooral het contrast met kortlopende leningen van de AAA en AA landen is groot. Duitsland gaf eerder deze week een 2-jaars lening uit tegen een negatief rendement van 6 bps; het land krijgt dus geld toe om het uit te lenen. België en het EFSF gaven 3- en 6-maands leningen uit tegen een negatief rendement. In de secundaire markt daalden ook de 2-jaars rentes van Nederland, Finland en Oostenrijk naar een negatief rendement. Bondsdag zet licht op groen voor steunpakket De Bondsdag heeft met een comfortabele meerderheid gestemd voor het hulppakket aan Spanje. Minister van Financiën Schauble benadrukte nog maar eens dat Spanje verantwoordelijk is voor de steun die via het EFSF komt. Directe steun uit het ESM, waardoor de link van de bankensector en de overheid doorbroken zou worden, is alleen mogelijk wanneer de toezichthouder voor de bankensector volledig operationeel is. De vele vraagtekens over de uiteindelijke invulling van de steun, de termijn waarin één toezichthouder te realiseren is en uiteenlopende politieke standpunten dragen bij aan het negatieve sentiment richting Spanje. Ondertussen is Ierland v volgens Theodoor Gilissen Bankiers olop bezig om voorbereidingen te treffen voor een duurzame terugkeer op de obligatiemarkt. In de komende maanden zijn 3-4 emissies in kortlopend papier gepland. Gisteren werd duidelijk dat bij de emissie twee weken geleden 80% is opgenomen door internationale beleggers. Daarnaast zal het land in de komende 18 maanden Eur 3-5 mrd inflation-linked en amortiserende obligaties uitgeven, speciaal toegesneden op de Ierse pensioenfondsen. Die hebben nu 2-3% van haar beleggingen in Ierse obligaties en ruimte om dat op te schroeven. In 2013 wil het land weer langlopende obligaties uitgeven. Of het land hier toe in staat is zal voor een groot deel afhangen van de verlaging van de staatsschuld als uitkomst van de deal die het kan sluiten met 'Europa' over de bankensteun.