Anderzijds steeg het rendement op de 10-jarige Italiaanse staatsobligatie tot 6,31%, waardoor in de verte eveneens de kaap van 7% wenkt.

Dat is geen goed nieuws voor de veiling van Italiaanse staatsobligaties die vandaag plaatsvindt. Steeds meer beleggers twijfelen er aan of de Europese schuldencrisis nog kan worden ingedijkt.

Moody's verlaagde overigens de kredietrating voor Spanje en Cyprus, wat nog meer gewicht op het sentiment legt.

De Europese beurzen zijn vandaag stabiel tot iets lager geopend, met onder andere een verlies van ruim een half procent voor de Spaanse IBEX 35 index.

Ook de BEL 20 opende in Brussel bijna een half procent lager, waarbij Befimmo tegen de trend in iets hoger mocht.

Sipef over het algemeen tevreden over eerste vijf maanden van 2012

Over het algemeen waren de groepsproducties van Sipef over de eerste vijf maanden van dit jaar goed en overschreden ze de volumes van dezelfde periode verleden jaar, met uitzondering van de dochteronderneming Hargy Oil Palms in Papoea-Nieuw-Guinea, dat leed onder hevige regenval van december tot maart.

In deze periode was het zeer moeilijk om zowel de volledige productie van palmvruchten als die van de omliggende planters snel naar de twee fabrieken van Sipef te brengen; dit leidde tot een verhoging van de zuurtegraad in de geproduceerde olie wat een impact had op de premies die het bedrijf normaal krijgt voor goede kwaliteitsolie.

De transporteur Tokyo Marine vervoert met regelmaat eenmaal per maand 8 tot 9 000 ton olie met bestemming het vasteland van Europa en het Verenigd Koninkrijk.

Vanwege de impact op de kostprijs van deze abnormale regenval alsook de versteviging van de lokale munt tegenover de USD, zijn de resultaten voor de 4 eerste maanden 41,6% lager dan voor dezelfde periode van 2011; Sipef meent echter dat deze situatie gedeeltelijk kan worden rechtgezet tegen het einde van het jaar.

In Noord-Sumatra stegen de palmolieproducties met 2,9% tegenover het voorbije boekjaar. Alleen bij de plantages van Bukit Maradja en Kerasaan was de productie licht lager dan die van de eerste 5 maanden van 2011, vanwege het uitgestelde effect van een zware aanval van bladetende insecten verleden jaar en van de Ganoderma-schimmel waardoor de palmen geleidelijk aan afsterven.

Het is belangrijk om hier te verduidelijken dat deze microscopische zwam kan bestreden en geëlimineerd worden, maar daar zijn wel kosten aan verbonden.

De ingenieurs van Sipef volgen reeds gedurende verscheiden maanden nauwgezet deze situatie op in samenwerking met andere planters.

Anderzijds steeg het rendement op de 10-jarige Italiaanse staatsobligatie tot 6,31%, waardoor in de verte eveneens de kaap van 7% wenkt. Dat is geen goed nieuws voor de veiling van Italiaanse staatsobligaties die vandaag plaatsvindt. Steeds meer beleggers twijfelen er aan of de Europese schuldencrisis nog kan worden ingedijkt. Moody's verlaagde overigens de kredietrating voor Spanje en Cyprus, wat nog meer gewicht op het sentiment legt. De Europese beurzen zijn vandaag stabiel tot iets lager geopend, met onder andere een verlies van ruim een half procent voor de Spaanse IBEX 35 index. Ook de BEL 20 opende in Brussel bijna een half procent lager, waarbij Befimmo tegen de trend in iets hoger mocht.Sipef over het algemeen tevreden over eerste vijf maanden van 2012 Over het algemeen waren de groepsproducties van Sipef over de eerste vijf maanden van dit jaar goed en overschreden ze de volumes van dezelfde periode verleden jaar, met uitzondering van de dochteronderneming Hargy Oil Palms in Papoea-Nieuw-Guinea, dat leed onder hevige regenval van december tot maart. In deze periode was het zeer moeilijk om zowel de volledige productie van palmvruchten als die van de omliggende planters snel naar de twee fabrieken van Sipef te brengen; dit leidde tot een verhoging van de zuurtegraad in de geproduceerde olie wat een impact had op de premies die het bedrijf normaal krijgt voor goede kwaliteitsolie. De transporteur Tokyo Marine vervoert met regelmaat eenmaal per maand 8 tot 9 000 ton olie met bestemming het vasteland van Europa en het Verenigd Koninkrijk. Vanwege de impact op de kostprijs van deze abnormale regenval alsook de versteviging van de lokale munt tegenover de USD, zijn de resultaten voor de 4 eerste maanden 41,6% lager dan voor dezelfde periode van 2011; Sipef meent echter dat deze situatie gedeeltelijk kan worden rechtgezet tegen het einde van het jaar. In Noord-Sumatra stegen de palmolieproducties met 2,9% tegenover het voorbije boekjaar. Alleen bij de plantages van Bukit Maradja en Kerasaan was de productie licht lager dan die van de eerste 5 maanden van 2011, vanwege het uitgestelde effect van een zware aanval van bladetende insecten verleden jaar en van de Ganoderma-schimmel waardoor de palmen geleidelijk aan afsterven. Het is belangrijk om hier te verduidelijken dat deze microscopische zwam kan bestreden en geëlimineerd worden, maar daar zijn wel kosten aan verbonden. De ingenieurs van Sipef volgen reeds gedurende verscheiden maanden nauwgezet deze situatie op in samenwerking met andere planters.