Rente op Duitse staatsobligaties lager, beurzen en euro duiken in het rood

Het rendement op 10-jarige Duitse staatsobligaties is vandaag opnieuw gedaald, het bedraagt momenteel 1,50% of 7 basispunten minder dan het slotniveau van gisteren. Vorige maand kwamen er in Duitsland 8000 werklozen bij, wat meer was dan de 3000 waar de analisten op hadden gerekend.

Inmiddels zijn de Europese beurzen weer in het rood gedoken, met een verlies van ruim driekwart procent voor de Euro Stoxx 50. De BEL 20 kan het verlies beperken tot zowat een kwart procent. Op de valutamarkten valt de euro terug in de richting van het niveau van 1,24 dollar.

Spaanse problemen drukken winst Danone

Danone heeft vorige week de markt opgeschrikt door een winstwaarschuwing af te geven. ‘s Werelds grootste yoghurtmaker moest de winstprognose voor heel 2012 neerwaarts bijstellen als gevolg van de verslechterende marktomstandigheden in Spanje.

ABN Amro blijft koper van Danone, maar verlaagt het koersdoel.

Danone heeft laten weten, dat de winstmarge over heel dit jaar 50 basispunten lager zal liggen dan eerder werd voorzien.

Qua winst per aandeel hanteert Danone nu een prognose van EUR 3,10 voor heel 2012, waar analisten tot dusver een prognose van EUR 3,21 hanteerden.

Als redenen voor de winstwaarschuwing noemt Danone de verslechterende marktomstandigheden in Spanje en een sterker dan verwachte stijging van de grondstoffenprijzen.

Danone behaalt circa 10% van de groepsomzet in Zuid-Europa; in 2011 was Spanje alleen goed voor 8% van de groepsomzet. Daarnaast werd 12% van de totale operationele winst gerealiseerd op de Spaanse markt.

Danone heeft vastgesteld dat de marktomstandigheden in Spanje in rap tempo zijn verslechterd sinds het einde van het eerste kwartaal.

De yoghurtfabrikant zag de omzet in Spanje gedurende de maanden april en mei sterk terugvallen. Met betrekking tot de grondstoffenprijzen liet Danone weten, dat met name de opgelopen prijs van zogenoemde weiproteïne (eiwitten) het bedrijf parten speelt.

In de afgelopen maanden zagen we de grondstoffenprijzen echter dalen; dit zou in de loop van het jaar positief kunnen uitpakken voor bedrijven als Danone.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content