Kortom, het blijft een bijzonder moeilijke evenwichtsoefening, proberen de tekorten terug te dringen en op hetzelfde moment proberen de economie niet de dieperik in te duwen.

Maar er is hoop. Langzaam maar zeker kondigt zich iets aan dat op een economische verbetering lijkt. Daarenboven blijven de centrale banken nog steeds liquiditeiten in het systeem duwen.

Tegen die achtergrond zullen de onderhuidse problemen dit jaar waarschijnlijk niet uitgroeien tot een nieuwe crisis.

De marktreactie op de verkiezingen in Italië waren in dit opzicht veelbetekenend. Dit geeft de beleidsmakers de tijd om de dijken verder te verstevigen. Laat ons hopen dat die tijd nuttig wordt gebruikt, zo stelt Gijsels.

Wat de markten betreft betekent dit waarschijnlijk dat het normalisatieproces zich verderzet en meer risicovolle activa zoals aandelen moet kunnen blijven ondersteunen.

Het betekent ook dat we naar de rente blijven kijken die historisch laag staan en in een zich normaliserende omgeving wel eens zouden kunnen beginnen te stijgen.

Kortom, het blijft een bijzonder moeilijke evenwichtsoefening, proberen de tekorten terug te dringen en op hetzelfde moment proberen de economie niet de dieperik in te duwen. Maar er is hoop. Langzaam maar zeker kondigt zich iets aan dat op een economische verbetering lijkt. Daarenboven blijven de centrale banken nog steeds liquiditeiten in het systeem duwen. Tegen die achtergrond zullen de onderhuidse problemen dit jaar waarschijnlijk niet uitgroeien tot een nieuwe crisis. De marktreactie op de verkiezingen in Italië waren in dit opzicht veelbetekenend. Dit geeft de beleidsmakers de tijd om de dijken verder te verstevigen. Laat ons hopen dat die tijd nuttig wordt gebruikt, zo stelt Gijsels. Wat de markten betreft betekent dit waarschijnlijk dat het normalisatieproces zich verderzet en meer risicovolle activa zoals aandelen moet kunnen blijven ondersteunen. Het betekent ook dat we naar de rente blijven kijken die historisch laag staan en in een zich normaliserende omgeving wel eens zouden kunnen beginnen te stijgen.