Al bij al voorziet professor Duchateau slechts een renteverhoging in de buurt van 50 basispunten in de komende maanden, zowel in de Amerikaanse als Duitse rentetarieven.

Onvoldoende om het positieve beursscenario te ontwrichten, maar wel genoeg om de posities in obligaties verder te reduceren. Enkel gespreide obligaties in groeilanden ontsnappen aan deze afbouw en vormen een nadrukkelijke component in het beleggingsbeleid.

De belangrijkste impuls voor de wereldbeurzen moet echter komen van de ontwikkeling van de verwachte risicopremie. Deze factor duidt op de compensatie die door beleggers wordt gevraagd voor het risico dat zij verwachten te lopen bij aandelenbeleggingen. De wijzigingen in deze risicopremie verklaren voor meer dan 3/4de de beursevolutie sinds WO II.

In deze risicopremie ligt momenteel het grootste reservepotentieel opgeslagen sinds 1950. Een verdere afname, die zich reeds enkele maanden geleden heeft ingezet, zal niet alleen meer dan compenserend zijn voor de toekomstige rentestijgingen maar kan tevens de beurzen naar een hogere koers/winstverhouding brengen. Dit vereist echter een verdere stabilisatie van de risicofactoren maar aan deze voorwaarde lijkt te worden voldaan.

Al bij al voorziet professor Duchateau slechts een renteverhoging in de buurt van 50 basispunten in de komende maanden, zowel in de Amerikaanse als Duitse rentetarieven. Onvoldoende om het positieve beursscenario te ontwrichten, maar wel genoeg om de posities in obligaties verder te reduceren. Enkel gespreide obligaties in groeilanden ontsnappen aan deze afbouw en vormen een nadrukkelijke component in het beleggingsbeleid. De belangrijkste impuls voor de wereldbeurzen moet echter komen van de ontwikkeling van de verwachte risicopremie. Deze factor duidt op de compensatie die door beleggers wordt gevraagd voor het risico dat zij verwachten te lopen bij aandelenbeleggingen. De wijzigingen in deze risicopremie verklaren voor meer dan 3/4de de beursevolutie sinds WO II. In deze risicopremie ligt momenteel het grootste reservepotentieel opgeslagen sinds 1950. Een verdere afname, die zich reeds enkele maanden geleden heeft ingezet, zal niet alleen meer dan compenserend zijn voor de toekomstige rentestijgingen maar kan tevens de beurzen naar een hogere koers/winstverhouding brengen. Dit vereist echter een verdere stabilisatie van de risicofactoren maar aan deze voorwaarde lijkt te worden voldaan.