In de eerste plaats is hij het niet eens met de opvatting dat de rentes op obligaties door de centrale banken "kunstmatig" laag worden gehouden.

Deze banken mochten willen dat ze de financiële markten zo gemakkelijk en zo sterk konden beïnvloeden.

Als de geschiedenis iets aantoont, is het dat manipulatie van valuta's of van de tienjaarsrente gedurende een langere periode vrijwel onmogelijk is, tenzij dit wordt ondersteund door de onderliggende economische fundamenten.

Natuurlijk hebben centrale banken met de aankoop van staatsobligaties in het kader van hun kwantitatieve verruimingsprogramma's de markten beïnvloed.

Maar dit beleid was slechts in beperkte mate op langlopende obligaties gericht, en dan ook nog alleen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, en niet in de kern van de eurozone.

In de eerste plaats is hij het niet eens met de opvatting dat de rentes op obligaties door de centrale banken "kunstmatig" laag worden gehouden. Deze banken mochten willen dat ze de financiële markten zo gemakkelijk en zo sterk konden beïnvloeden. Als de geschiedenis iets aantoont, is het dat manipulatie van valuta's of van de tienjaarsrente gedurende een langere periode vrijwel onmogelijk is, tenzij dit wordt ondersteund door de onderliggende economische fundamenten. Natuurlijk hebben centrale banken met de aankoop van staatsobligaties in het kader van hun kwantitatieve verruimingsprogramma's de markten beïnvloed. Maar dit beleid was slechts in beperkte mate op langlopende obligaties gericht, en dan ook nog alleen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, en niet in de kern van de eurozone.