De Belgische belegger maakt zich trouwens niet echt illusies over het toekomstige renteverloop: 61% denkt dat de rente nog zal dalen, terwijl amper 10% een stijging verwacht.

Volgens de economische theorie krijgen we in een dergelijk klimaat twee tegengestelde effecten: enerzijds de belegger die meer wil sparen om de dalende inkomsten uit zijn kapitaal op te vangen.

Anderzijds zet de lage rente ertoe aan om minder te sparen en meer uit te geven omdat het spaargeld toch niet veel opbrengt. Het ziet ernaar uit dat het tweede effect momenteel de overhand heeft bij de Belgische belegger, want naast het feit dat 60% van de ondervraagden hun gedrag niet heeft gewijzigd ondanks de rentedaling, spaart 29% minder, terwijl slechts 9% de rentedaling tracht op te vangen door meer te sparen.

De rentedaling zet de beleggers wel niet aan tot onbezonnen risico's. 42% wil geen enkel risico nemen en aanvaardt dus een ultralage rente. 47% is bereid een beetje risico te nemen (kapitaal voor 95% gewaarborgd) in ruil voor wat meer rendement, maar amper 10% wil grotere risico's nemen.

Dat verklaart zeker het succes van het spaarboekje in België. Mocht het belastingvoordeel op het spaarboekje echter verdwijnen, dan zal dat zeker ook een impact hebben op het gedrag van de belegger. Maar liefst 54% van de respondenten beweert immers dat ze dan (veel) minder geld op hun boekje zullen zetten. 38% zal zijn gedrag niet bijsturen.

De Belgische belegger maakt zich trouwens niet echt illusies over het toekomstige renteverloop: 61% denkt dat de rente nog zal dalen, terwijl amper 10% een stijging verwacht. Volgens de economische theorie krijgen we in een dergelijk klimaat twee tegengestelde effecten: enerzijds de belegger die meer wil sparen om de dalende inkomsten uit zijn kapitaal op te vangen. Anderzijds zet de lage rente ertoe aan om minder te sparen en meer uit te geven omdat het spaargeld toch niet veel opbrengt. Het ziet ernaar uit dat het tweede effect momenteel de overhand heeft bij de Belgische belegger, want naast het feit dat 60% van de ondervraagden hun gedrag niet heeft gewijzigd ondanks de rentedaling, spaart 29% minder, terwijl slechts 9% de rentedaling tracht op te vangen door meer te sparen. De rentedaling zet de beleggers wel niet aan tot onbezonnen risico's. 42% wil geen enkel risico nemen en aanvaardt dus een ultralage rente. 47% is bereid een beetje risico te nemen (kapitaal voor 95% gewaarborgd) in ruil voor wat meer rendement, maar amper 10% wil grotere risico's nemen. Dat verklaart zeker het succes van het spaarboekje in België. Mocht het belastingvoordeel op het spaarboekje echter verdwijnen, dan zal dat zeker ook een impact hebben op het gedrag van de belegger. Maar liefst 54% van de respondenten beweert immers dat ze dan (veel) minder geld op hun boekje zullen zetten. 38% zal zijn gedrag niet bijsturen.